V Borech roste moderní sportovní zázemí s výletištěm

1663346749926Nových šaten se příští léto dočkají nejenom místní hasiči a fotbalisté. Na louce vedle fotbalového hřiště začátkem srpna obec zahájila výstavbu nového sportovního zázemí za 16 milionů korun.

Loňská dotace vypsaná Národní sportovní agenturou (NSA) byla pro obec obrovskou výzvou a hlavně příležitostí. O výstavbě výletiště v Borech se mluví mnoho let, mladí hasiči trénují na závody také zcela bez zázemí a fotbalové kabiny začínají být pomalu nedostačující. Proto zastupitelé neváhali a výstavbu nového sportovního zázemí podpořili, nehledě na to, že nový areál budou využívat i děti ze školky i školy a sloužit bude také veřejnosti.

Neuplynul ani rok od podání druhé části žádosti o finanční podporu výstavby zázemí a v Borech už se staví. I když zdražování stavebního materiálu nepřeje žádným velkým investičním akcím, výstavbu místního sportovního areálu naštěstí nepřekazilo. Přestože křižanovská stavební firma Stylstav žádala o navýšení rozpočtu stavby, nakonec se však s obcí dohodla a zahájila práce za vysoutěžené, tedy loňské ceny.

Součástí nového zázemí budou dvě šatny se sprchou a záchody pro celkem 40 sportovců, sociální zázemí pro veřejnost, bezbariérové toalety a dvě místnosti sloužící jako sklad hasičské i fotbalové výbavy. Chybět nebude ani společenská místnost s kuchyňkou, která bude sloužit jako zázemí během pořádání závodů, kulturních a společenských akcí nebo školení. Za zadní stranou budovy vyroste pódium se zpevněnou plochou a zastřešeným posezením. Závody na nové hasičské dráze budou diváci sledovat také ze sezení pod střechou.

Investici ve výši 16 milionů korun zvládne dokonce obec financovat bez dalšího zadlužení. Stát prostřednictvím NSA přispěje na výstavbu dotací 11 milionů korun, obci zbývá tedy doplatit zbývajících 5 milionů korun. „Je až neuvěřitelné, že stavba takového rozsahu v dnešní době nezatíží obecní rozpočet dalším úvěrem. Náš podíl jsme schopni zafinancovat z vlastních zdrojů, s bankou jsme dojednali pouze možnost krátkodobého „sáhnutí" do mínusu formou kontokorentu. Ten nám pomůže přečkat krátké období mezi fakturací a čerpáním dotace," doplňuje starostka obce Lucie Dostálová. Pokud půjde vše podle plánů, slavnostní otevření sportovního zázemí proběhne v létě příštího roku.

Michaela Hudková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.