• Velkomeziříčsko
  • Sport
  • František Zajíček II. část – jeho působení mezi sportovci ve Velkém Meziříčí 1939 – 1944

František Zajíček II. část – jeho působení mezi sportovci ve Velkém Meziříčí 1939 – 1944

Zezula-skokanský můstek_02Je prosinec roku 1939. Valnou hromadou Sportovního klubu Velké Meziříčí (SK VM) je zvolen za předsedu E. Procházka, ředitel Zemědělské nemocniční pojišťovny, a lyžařský odbor vede odborný učitel Jan Hlošek. František Zajíček odjíždí do Garmisch­‑Parkenkirchenu (Ga­‑Pa), kde jejich štafeta ve složení Kosour, Zajíček, Musil obsazuje 3. místo. Ve Velkomeziříčsku je ze dne 10. 2. 1940 zveřejněn tento komentář: „Mezinárodních závodů v Ga­‑Pa zúčastnil se v mužstvu Protektorátu Čechy a Morava také náš krajan František Zajíček, úředník Okresního úřadu ve Velkém Meziříčí, instruktor našeho lyžařského kurzu," Z Ga­‑Pa poslal svému šéfovi, panu radovi Cagašovi, pozdravný lístek, na kterém jsou podepsáni téměř všichni lyžaři: Jarolím, Šponar, Balvín, Beinhaerová atd.

Z lyžařských aktivit

Zezula-diplom ZajíčekDne 14. ledna 1940 organizuje SK VM autobusový zájezd do Nového Města na Moravě na XXV. veřejné závody O zlatou lyži Českomoravské Vysočiny. Organizuje také lyžařský kurz, zahájení teoretické části v tělocvičně gymnasia. 25. února 1940 pořádá místní národní souručenství (MNS) zdařilé lyžařské závody v běhu na 10 km, kdy přes krátkou dobu přípravy byla organizace závodu velmi dobrá, za což nejvíce děkovali Františku Zajíčkovi, našemu krajanovi a representantu českého lyžařství v Ga­‑Pa, Mistrovství ČR na Radhošti a jinde, psalo se v krajinském týdeníku Velkomeziříčsko, jehož bohaté zkušenosti nám nemálo přispěly. František se závodů také zúčastnil, ale mimo soutěž. Zajímavé bylo, že František Zajíček vyjel jako poslední, přijel do cíle s velkým náskokem jako první. Ve výsledkových listinách v jednotlivých se kategoriích objevují známá jména, např. Jaroslav Novák (Káďa), Miroslav Špaček (Team Večeřa), Josefa Sekerková (Světlá) z Přerova, přebornice obce Sokolské, Jiří Špaček (SK VM). V hromadném startu žáků zvítězil Ludvík Hanko z Mostišť a na třetím místě náš zakladatel lyžařského oddílu TJ Spartak v roce 1972, Jindřich Liška.

Dále SK VM, kde předsedou lyžařského odboru je Miroslav Špaček – vinárník, pořádá nejen lyžařské kurzy na Fajtově kopci, běžecké závody kolem Velkého Meziříčí, ale i skokanské závody na přírodním můstku v zámecké rokli za Beckovkou – po válce Motorpal.

O lyžování je již takový zájem, že titulní list týdeníku Velkomeziříčsko z 6. dubna 1940 vedle hlavní zprávy o úmrtí Františka Procházky, meziříčského starosty, přepisuje obsáhlý článek s názvem Loučíme se s lyžemi – je to konec bílé pohádky. V něm podrobně popisuje údržbu a ošetření lyží přes léto. Autor František Zajíček. Přichází jaro a léto, a na pořad přicházejí další sporty: tradiční kopaná, házená, ale také odbíjená, přespolní běhy, stolní tenis, šachy a kulečník. Samozřejmě i lehká atletika. Sokoli pořádají celoroční soutěže v nářadí a v doplňkovém tělocviku jako sokolský závod Ukaž, co umíš.

23Dne 16. června 1940 se konají na stadionu třebíčské jednoty župní závody v prostém tělocviku. Zde se opět ve výsledkových listinách objevuje náš František Zajíček – trojboj mužů (1715) bodů, skok vysoký 2. místo 164 cm, vrh koulí 2. místo 12,42 metrů, hod diskem první místo Fr. Meserod VM (34,40 metrů), 2. místo Fr. Zajíček 33,15 metrů. Také místní SK VM pořádají na Tržišti pravidelné sportovní dny v atletických disciplínách za účasti Františka Zajíčka.

 

1 copy_copyV roce 1943 stačili ještě velkomeziříčští nadšenci – lyžaři s Františkem Zajíčkem – postavit skokanský můstek v Nesměři. Vzorem byl můstek postavený Cyrilem Musilem v roce 1942 na Studnicích. Dle vyprávění Františka Zajíčka jim vyšel vstříc hrabě Podstatzky a jeho lesní závod, který jim dal k dispozici stráň naproti Šidlovým a dokonce i dřevo na věž. Na tomto můstku bohužel František Zajíček už neskákal. V roce 1944 odchází do ilegality. Podle personálních údajů policie je od 5. 7. 1944 pohřešován.

Rokem 1941 končí Velkomeziříčsko jako krajský týdeník. Jeho vydávání je zastaveno, stejně jako Pamětní kniha sportovního klubu Nového Města na Moravě s výsledky jejich sportovců včetně Františka Zajíčka.

O působení Františka Zajíčka ve Velkém Meziříčí od května 1960 (propuštěn na amnestii) se dozvíte v příštím pokračování.

Petr Zezula

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.