Volejbalisté jedou na vítězné vlně

IMG 0991Samá vítězství. To byl výsledek uplynulého víkendu. Do hry zasáhli žáci, junioři a muži. Žáci jako pořadatelé 2. turnaje krajského přeboru postupně porazili celek Hrotovic 2:1, když první set nešťastně prohráli 23:25. Obrat byl dokonalý. Sety 25:9 a 15:8 hovoří za vše. Druhým soupeřem byl Havlíčkův Brod. Vítězství 2:0 (13,22). Dovršením celého turnaje bylo vítězství i s Pelhřimovem 2:0 (14,16), což ukázalo dominanci našeho družstva v našem úvodním vystoupení v nejvyšší krajské soutěži. A to nastupují pouze hráči ročníku 2006 a mladší, tudíž budou žákovského věku ještě celou příští sezónu. Což svědčí o dobré a koncepční práci trenérů Michala Janáka a Štěpána Žaby.

Junioři, aby získávali zápasové zkušenosti pro extraligu, byli přihlášeni do krajského přeboru mužů. Ovšem žádná nevýznamná soutěž to není. Letošních 8 celků je po herní stránce zcela vyrovnaných. My po porážkách v Třebíči v minulém týdnu jsme zavítali do Jihlavy, abychom napravili zatím nepříznivou bilanci jednoho získaného bodu. Jihlava je vyspělý a zkušený soupeř a nic nám nedal zadarmo. V prvním zápase jsme otáčeli skóre z 1:2 na sety na konečné vítězství 3:2 (20,-22,-26,19,8). V druhém zápase jsme dokonce prohrávali 0:2! V druhém setu jsme promarnili náskok a několik setbolů za stavu 24:20, abychom nakonec prohráli 24:26. Nenechali jsme se však znervóznit a naše vůle vyhrát se zúročila v konečné vítězství 3:2 (-20,-24,21,22,11). Vydřené 4 body do tabulky.

Nakonec zlatý hřeb tohoto víkendu. Muži, 1. liga. Celou soutěž jsme začali třemi vítězstvími za sebou, všechna z venkovních hřišť. Následné porážky v Českých Budějovicích a Dobřichovicích hned evokovaly u škarohlídů domněnky o náhodných vítězstvích se slabšími soupeři. Toto byla odpověď! V pátek přijelo družstvo MFF Praha. Tým se kterým jsme ještě během našeho působení v 1. lize nevyhráli. Výsledky 1:3, 0:3, 0:3 a 2:3 jasně hovořily o tom, kdo je favorit. Nastoupili jsme v sestavě: Víťa Šimek na nahrávce, Ríša Stanislav a Roman Jaša na smeči, Jirka Huryta a Adam Benáček na bloku, Martin Pavlovský jako diagonálník, a libera Mára Slavík a Jirka Koukal. Od začátku jsme dostali „Matiky" pod tlak. Byli jsme razantnější i agresivnější. Udržovali jsme si až čtyřbodový náskok, který jsme si několika nepřesnostmi občas zrušili spíše sami. Ovšem ani soupeř se hned tak nevzdával. My však byli pozorní. Koncovky byly naše a vítězství 3:0 po setech 25:22,25:19 a 25:21 bylo naprosto zasloužené. Celý zápas odehrála základní sestava téměř bez střídání. Před slušně zaplněnou tělocvičnou jsme ukázali naši sílu a i to, že se s námi v této sezóně bude muset počítat.

To, že MFF Praha nebyli žádní outsideři, dokázali druhý den, když vyhráli v Brně 3:1.Výkon a nakonec i výsledek jsme chtěli zopakovat i v sobotu s B týmem Lvů Praha. Paradoxně jsme se zálohou extraligových Lvů doma nikdy nevyhráli a vítězství jsme si odnášeli jenom z palubovky soupeře. Nyní jsme to prolomili. Opět bylo plno! Sestava byla trochu jiná. Na bloku místo Adama Benáčka nastoupil Štěpán Žaba a jako diagonální hráč se vrátil do sestavy kapitán týmu Honza Kučera. Pustili jsme se do soupeře ihned od začátku odvážně. Dobře jsme podávali, přihrávali i útočili. Trochu vázly pouze bloky. Soupeř hodně využíval svou sílu na středu sítě a tím nám dělal poměrně velké problémy. První dva sety byly zcela v naší režii. Dvojstřídáním Vidliho Pavlovského za Giba Šimka a Čopra Žabu za Honzu Kučeru jsme v šesti postavení zesílili naší útočnou formací a koncovky s přehledem dohráli. Drama přinesl až třetí set. Lvi zlepšili hlavně podání a útok a nechtěli se jen tak vzdát. Celý set si udržovali dvou až tříbodový náskok a když už to vypadalo, že ho zlikvidujeme, udělali jsme chybu. Nakonec vstup do koncovky byl mnohem příznivější pro soupeře. Vedl totiž 24:21 a měl 3 setboly. Neproměnil ani jeden! Jak Jirkovi Hurytovi nešlo celý zápas podání, tak si to teď vynahradil. Dal eso a s ostatními odtáhl soupeřovy útočníky od sítě a my je buď zablokovali nebo pochytali v poli a tvrdě potrestali útokem na zem. Vyrovnali jsme na 24:24 a přes jedno zaváhání jsme nakonec výborným blokem zápas zakončili za bouřlivých ovací. Výsledek 27:25 a celkově 3:0.

Pochvalu zaslouží všichni včetně diváků, zapisovatelů, podavačů z řad žáků a juniorů. Měli v nohou těžké zápasy ze svých soutěží, a přesto z vlastní vůle bez přemlouvání přišli pomoct. Z hráčů má vrcholnou formu Roman Jaša na smeči. Svou ostrou premiéru si v pátek zažil bezchybným výkonem Martin Pavlovský. Víťa Šimek má snad životní fazónu. Znám ho od žáků, ale takhle dobře jsem ho nikdy a nikde neviděl hrát a doufejme, že mu to vydrží. Ale i ostatní, abych někoho neurazil, podávali takové výkony, že nakonec naše výsledky pro nás ani tak velkým překvapením nejsou. Příští týden nás čeká zkouška ohněm. V pátek hrajeme v Praze s posíleným ČZU Praha a v sobotu nejprve junioři v Pelhřimově hrají svůj dvojzápas krajského přeboru mužů a potom v 17:00 hodin muži na palubovce největšího favorita soutěže, dosud neporažených a loni ještě extraligových Benátek nad Jizerou. První drama bude, abychom to do Benátek včas stihli, neboť část týmu bude právě v Pelhřimově.

Petr Juda

IMG 0998

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.