Junioři stihli dokončit letošní extraligovou sezonu

juniorPoslední turnaj juniorské extraligy jsme stihli ještě před všemi opatřeními. 7. a 8. března se ještě mohlo bez rizika hrát všude, kromě biatlonového světového poháru, kam nesměli diváci. Pro nás to byl velice úspěšný víkend. Pořádali jsme ho doma. Jednalo se o druhou výkonnostní skupinu (6. - 10. místo), do které jsme se probojovali vítězstvím v předcházejícím turnaji. Letošní extraliga, poprvé hrána turnajově, byla ve svých skupinách hodně vyrovnaná a vždy bylo, o co hrát. Dalším plusem bylo, že na náš turnaj přišlo hodně diváků. Velké procento byli naši žáci, kteří si uspořádali malé soustředění a ve vedlejší tělocvičně na Bezděkově trénovali, společně nocovali na charitě a mezi tréninky chodili fandit a také se dívat, kam by to mohli jednou dotáhnout. Přišli však i rodinní příslušníci i naši fanoušci, takže tělocvična u kostela byla na naše zápasy velice slušně zaplněna.

V naší skupině možná nebylo již o co hrát, neboť ti, co se probojovali do finálového turnaje, měli takový náskok, že nemohli být předstiženi (Ostrava, Karlovarsko a Hradec Králové). My a České Budějovice již o tuto naději přišli. Nevím jak ostatní družstva, ale my máme motivaci stále. Vždy nám jde o vyhrávání. Tak jsme k tomu přistoupili i v tomto turnaji. Navíc s Hradcem a Karlovarskem jsme měli „nevyřízené" účty z loňské baráže.

Prvním naším soupeřem byla právě Slavia Hradec Králové. Nedali jsme jí šanci. Vedli jsme stylem „start-cíl". Ani jednou jsme je nepustili do vedení a vyhráli jsme 3:0, když soupeř ani jednou nepřešel přes 20 bodů. Druhým soupeřem byla Ostrava s momentálně 5 hráči v mládežnických reprezentacích. Nejdramatičtější a úrovní nejlepší zápas. Prohrávali jsme 0:1, otočili jsme na 2:1, Ostrava vyrovnala na 2:2. V posledním setu jsme již prohrávali 4:9, dotáhli jsme na 12:13 a nakonec odešli poražení 13:15.I tak to byl výborný výkon a Ostrava nám vrátila porážku z třetího turnaje ve Frýdku-Místku, kdy jsme zase my vyhráli 3:2.

V neděli dopoledne na nás čekal další finalista, celek Karlovarska. Jeho vystoupení a vystupování ovšem bylo velikým zklamáním. Naše vítězství 3:0 bylo jedním z nejsnadnějších v celé juniorské extralize a více se nemá cenu tímto soupeřem zaobírat. Nezaslouží si to. Posledním soupeřem a rozloučením s extraligou nám los určil juniory Českých Budějovic. Ani my a ani soupeř jsme neměli šanci postoupit do finálového turnaje. Přesto bylo o co hrát. Pokud bychom vyhráli, předstihli bychom České Budějovice v celkové tabulce. Hned od začátku jsme se pustili do zápasu s ohromným nadšením, jakoby ani nebyl konec sezony. Byli jsme od začátku ve všem lepší, hlavně v nasazení a touze po vítězství. Tím jsme budějovické převyšovali o třídu, a to nakonec rozhodlo. Výsledek 3:0 byl logickým završením naší snahy a výbornou tečkou za tímto turnajem, který jsme nakonec i vyhráli, neboť Hradec v prvním dopoledním zápase porazil Ostravu 3:2 a nám tím pomohl k prvnímu místu.

Celkově jsme tedy skončili na devátém místě. Mohlo by se říci, že proti loňskému 11. místu to zase nebylo nic moc. Ona se sezona nedá hodnotit pouze podle konečného umístění, ale i podle jiných měřítek. Zatímco v loňské sezoně jsme vyhráli pouze jednou, letošní bilance byla z 20 zápasů 13 vítězných a 7 porážek. Tedy bilance pozitivní. Turnajový systém mohl způsobit, že výše postavené týmy mohou mít daleko méně vítězství než třeba my. Záleží do jakých výkonnostních skupin se probojovávaly. My po rozřaďovacím turnaji s bilancí 1:3 šli do třetí. Tu jsme vyhráli s poměrem 4-0 a postoupili do druhé. Tam při dvou vítězství a dvou porážkách opět spadli o skupinu níže, kterou jsme opět vyhráli (3-1) a po postupu jsme v posledním turnaji opět s bilancí 3:1 skončili na 1. místě druhé skupiny.

Na postup do finále nám to nestačilo, ale za námi skončily takové týmy jako České Budějovice, Zlín, Prosek nebo Nový Jičín, tedy všechny celky, které v loňské sezoně skončily před námi. Takže je potřeba hodnotit tuto sezonu kladně. Jestli jdeme správnou cestou, by se mělo ukázat v příštím roce, neboť ze stávajícího kádru odchází pouze jediný hráč.

Nakonec sestava: nahrávači Tomáš Pokorný, Adam Kalivoda, smečaři: Martin Smetana (kapitán týmu), Jakub Němec, Matouš Špaček, Adam Dobrovolný, blokaři: Matyáš Pospíšil, David Čermák, Štěpán Bakaj, Jan Vanini, diagonální Dominik Medek, libera Jaroslav Nedvěd, Vojtěch Hladík. Během sezony odešli Jan Krejčí a Petr Novák.

Výsledky posledního turnaje:
VELMEZ – Hradec Králové 3:0 (17,15,19)
VELMEZ – Ostrava 2:3 (16,19,15-24,-13)
VELMEZ – Karlovarsko 3:0 (12,9,20)
VELMEZ – České Budějovice 3:0 (20,18,14)

junor tab

 

 

 

 

Soutěž je přerušena a nyní se jedná o jejím ukončení a je velice nepravděpodobné, že se vůbec bude finálový turnaj konat.

Petr Juda

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.