Šprtec pomáhá, připojit se může každý

DSC 0220Získat větší pozornost k ryze české hře, stolnímu hokeji zvanému šprtec, se snaží nadšenci v Kadolci. Stolní hra se inspirovala v ledním hokeji, s tím rozdílem, že aktivně ji hrát může každý bez rozdílu věku či aktuální fyzické kondice.

A co vlastně šprtec je? Hraje se na desce o daných rozměrech připomínající skutečné kluziště. Hráč má k dispozici družstvo pěti hráčů a jednoho brankáře, kteří jsou vyrobeni ze dřeva. Dále se používá dřevěný červený puk a plastová hokejka. Cílem je samozřejmě jako ve skutečném hokeji vstřelit pomocí malé plastové hokejky v hrací době více gólů než soupeř.

Stejně jako ostatní sportovní disciplíny, i stolní hokejisté museli vzhledem k aktuální epidemiologické situaci zrušit své soutěže. Vysočinský tým SHK Kadolec je letos nováčkem mezi devíti týmy 2. ligy soutěže družstev pořádané pod záštitou Českého svazu billiard–hockey. Hráči si od účasti slibují hlavně načerpání cenných zkušeností do let budoucích. Na hru ale kadolečtí nezanevřeli ani v této nelehké době a do soutěžních bojů se zapojili z domácí palubovky, tedy ze svých pokojů. Rozhodli se zorganizovat Ligu na dálku, která probíhá formou miniturnajů, nejčastěji jednou za čtrnáct dní. Zapojit se do ní může opravdu každý, kdo udrží hokejku v ruce. Za každý odehraný zápas organizátoři vybírají symbolickou korunu. Celkovou částku po ukončení hráči osobně předají na dobročinné účely. „Hraje se korespondenčně a ze všech hráčů je vytvořena tabulka na základě získaných bodů. Každých 14 dnů se vyhlásí tři nejlepší, které odměníme cenami. Všichni zúčastnění Ligy na dálku se kvalifikují na reálný turnaj u nás v Kadolci, který proběhne, až situace dovolí. Primárně tento projekt vznikl pro hráče, aby mohli trénovat a měřit své síly alespoň na dálku, ale řekli jsme si, proč bychom nemohli pomoct těm, kteří to nejvíce potřebují a pomáhají nám všem každý den. Z toho důvodu jsme se rozhodli, že z každého zápasu vybereme částku jako poděkování těm, kteří jsou každý den v první linii. Celková vybraná částka poputuje do vybrané nemocnice. Doufáme a budeme velice rádi, pokud se k nám zapojí i další hráči a společně pomůžeme dobré věci," popisuje vznik a průběh Ligy na dálku Jakub Nečas, zástupce klubu SHK Kadolec.

Stolní hokejový tým v Kadolci začal vznikat na začátku června loňského roku a zpočátku ani sami jeho zakladatelé nepředpokládali, že o členství bude takový zájem. Nyní má tým okolo dvaceti hráčů, kteří se k tréninkům na obci schází dvakrát týdně. „Velké poděkování patří místnímu zastupitelstvu za jejich velkou vstřícnost a též panu starostovi Kobylkovi. Bez nich bychom asi jen stěží našli lepší místo k tréninku. Pomohli nám hodně v začátcích, kdy jsme se museli postavit na vlastní nohy," dodává Jakub Nečas.
Každopádně jasné je, že v tomto finančně nenáročném sportu nehraje roli věk hráče, tak proč ho nevyzkoušet a nezkusit něco nového.

M. Hudková

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.