Desátá etapa byla jako z pohádky. Až na posledních deset kilometrů

1 copy_copy_copyPosádka Ouředníček – Křípal poprvé na Rallye Dakar během desáté etapy neřešila zásadní problémy. Na trati předjela spoustu závodních strojů a na jednom z průjezdních bodů figurovala na 29. místě. Umístění ale zkazila opět poloosa, která se naštěstí poroučela těsně před cílem.

S nejlepší náladou v dosavadním průběhu soutěže přijížděli do bivaku v Al Ule Tomáš s Davidem. „Dneska jsme si konečně spravili náladu. Zažili jsme totiž letošní první téměř bezproblémový dakarský den. Sice se opět hodně prášilo, ale rychlostní zkouška byla oproti našemu očekávání, mnohem hezčí než včera. Kamenitých pasáží výrazně ubylo. Užili jsem si i cesty ve výškách a mělo to spád," liboval si pilot Tomáš Ouředníček.

2 copy_copy_copyPosádka Ultimate Dakar Racing týmu hned od začátku nasadila ostré tempo a předjížděla jedno auto za druhým. „Na začátku rychlostky jsme mohli hodně předjíždět, ale pak už ne. Změnil se vítr a kvůli prachu toho moc vidět nebylo. Tam jsme sice nějaký čas ztratili, ale až skoro do cíle jsme neměli žádný problém," říká Tomáš. Navigátor David Křípal ho doplňuje: „Buginy strašně práší. Jedou na své technické hraně, takže kolikrát ani jejich piloti nechtějí uhýbat. Dostat se před ně bezpečně je fakt složité. Tím spíš, že na trati číhalo víc nebezpečných úseků. Viděli jsme jednu z bugin, která narazila krátce po startu do skály v pravotočivé zatáčce. Máme za sebou desátou etapu a do cíle zbývá spousta kilometrů. Takže nikdo nemá nic jistého."

Ovšem i dnes přišly na trati problémy. Naštěstí až deset kilometrů před cílem, kdy se z auta ozvaly divné zvuky. „Opět to byla poloosa. Když už jsme byli takový kousek od cíle, řekli jsme si, že to dojedeme. Tak jsme zavřeli mezinápravový diferenciál. A pomalou jízdou jsme to dotáhli až do konce. Tam jsme sice nějaké pozice ztratili, ale 29. čas na jednom z průjezdních bodů na trati nás potěšil. Tím spíš, že jsme startovali vzadu, kde vás zdržuje spousta malých bugin a pomalejších aut, protože se těžko předjíždí," vysvětluje Tomáš, který Toyotu Hilux přivezl do cíle jako 36. v pořadí aut. V průběžném klasifikaci je 44.

3 copyNejvětší výzvou bude podle posádky následující etapa. „Čeká nás poslední dlouhá, a hlavně hodně těžká etapa. Podle pořadatelů snad úplně nejtěžší v letošním ročníku. Překonávat máme až sto kilometrů dun, které při trasování pořadatelé najížděli dva dny. Můžou se kompletně změnit dosavadní výsledky. Půjdeme do toho ale s maximálním nasazením a velkým očekáváním. I když nám pomalu docházejí náhradní díly. My už skoro nemáme, co na auto dát. Ale znáte nás, my to nikdy nevzdáme," připomíná pilot Tomáš Ouředníček.

Ve čtvrtek se jede jedenáctá etapa Al Ula - Yanbu s měřeným úsekem dlouhým 464 kilometrů.

Tým Ultimate Dakar Racing

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.