Blíží se šance pro rozvoj dětí ve Velkém Meziříčí

 MG_1368Naše město se může v příštích letech stát oázou zdravých dětí a úspěšného rozvoje dětského talentu.

Nadpis může působit až provokativně vzhledem k tomu, v jakém stavu se mládež nachází. Analýza současné situace rozhodně není pozitivní, čelíme nebývalému úpadku.

Vznik Československa nastartoval i slavnou sportovní éru. Exportovali jsme sportovní metodiku, naši trenéři byli žádaní doslova po celém světě. Mladé generaci byl nabídnut neobyčejně efektivní výchovný systém. Naše know­‑how přebírala ještě na přelomu milénia řada zemí, včetně Švédska, Spojených států nebo Kanady. To už ale bylo období, kdy jsme přestali tvrdě pracovat a žili z podstaty. Jinde naopak docenili obrovský význam zdravé a zdatné mládeže pro svoji budoucnost. Uvěřili v obrovskou efektivitu investic do sportu mládeže. U nás se bohužel sport dětí stal přehlíženou oblastí. Museli jsme vyklidit dřívější pozice, o naše trenéry dnes nikde není zájem, protože nejsou nositeli žádné přidané hodnoty. Vychovat dnes v ČR špičkového sportovce je nadlidský úkol.

Většina naší současné populace ztratila kondici i odolnost. V některých fatálních onemocněních či konzumaci návykových látek jsme se naopak propracovali na přední příčky v EU. Covid nám uštědřil další tvrdou ránu. Žalostný zdravotní stav obyvatel otevřel viru dveře dokořán, takže jsme se podrobili nejdelším omezením na světě, což opět nejvíc odnesly děti. Odborníci z oblasti sportu i medicíny hovoří o zločinu na dětech, či o katastrofě, ze které se současná mládež už nevzpamatuje.

A v této situaci, kterou nelze nezmínit, hovořím o sportovní prosperitě a úspěchu našich dětí v budoucnu? Nezbláznil jsem se?
Věřím, že ne. Každá situace má rub a líc. Dřívější laxnost a nezájem vystřídal jako spásný závan sebezáchovného reflexu interes lidí kolem sportu, trenérů, pedagogů, rodičů, a dokonce i nejvyšších představitelů našeho města. Jsem velmi mile překvapen tím, že se vznikající iniciativa setkává s reálnou ochotou něco s tímto stavem dělat. Možná stojíme na počátku procesu, který může otočit směr vývoje zcela opačným směrem.

V současnosti zahajuje skupina lidí zabývajících se pohybovým rozvojem dětí práci na projektu, o kterém vás budeme velmi rádi informovat v dalších číslech Velkomeziříčska.

JUDr. Pavel Zacha
Předseda Spolku Kamevéda z.s.

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.