V sobotu náměstí ožilo 8. ročníkem Půlmaratonu a Desítky

2V sobotu dne 11. 6. 2022 začalo odpolední náměstí ožívat již 8. ročníkem NKT Půlmaratonu a Desítky. Začali se scházet sportovci z Velkého Meziříčí a okolí, ale i ti přespolní, aby přesně v 5 hodin společně vyrazili na trasu do Nesměřského údolí. Po krátkém proslovu závod odstartoval pan místostarosta Ing. František Smažil a běžci vyběhli jedním exhibičním kolečkem kolem náměstí přes město kolem sídla hlavního sponzora firmy NKT do krásné přírody za městem. V areálu firmy NKT právě probíhal den otevřených dveří, takže bylo v těchto končinách veselo.

Jelikož závod probíhá v červnu, rozhodli pořadatelé již na prvním ročníku, že bude trasa nadstandardně osazena občerstvovacími stanicemi. Závodníci mohou počítat s vodou a iontovými nápoji tradičně od firmy GOLDNUTRITION každé 2,5 kilometry. Na občerstvovacích stanicích se také mohou posilnit hroznovým cukrem, zahnat křeče hořčíkem, nebo sezobnout banán. Letos organizátoři vsadili na pomoc opět z řad volejbalistů VKVM, tentokrát hlavně dívčí složky, jelikož kluci měli v tuto dobu soustředění, a dále poptali mládež z Velkého Meziříčí. A vyplatilo se! Organizace klapala, všichni fandili a povzbuzovali běžce a ti pak nadšeně komentovali, jakou měli podporu na trati.

Trať na 10 km má obrátku těsně před Hájenkou u dřevěného mostu přes řeku Oslavu, tam se otáčelo 29 běžců, kteří zvolili tu kratší trať. Tuto vzdálenost nejlépe zaběhl Stanislav Zacha, který s časem 38:51 pokořil svůj loňský vítězný čas 39:15. V zádech měl bratry Muchovy, kteří pak doběhli na celkovém 2. a 3. místě, avšak jako první a druhý ve své starší kategorii. Za ženy nejlépe zabojovala Eliška Michalíková, sympatická mladá maminka, která stejnou trať uběhla za 51:39.

Půlmaratonci pokračovali dál po levém břehu Oslavy až do stejnojmenné vesnice Oslava, kde měli obrátku a vraceli se stejnou cestou zpátky. Trasa je velmi nenáročná, pořád podél řeky, v podvečerním stínu stromů a bez zapeklitých odboček, ale i tak dbáme na řádném označení značkovacími spreji od firmy AUTOCOLOR. Značeny jsou i jednotlivé kilometry trasy, takže si může závodník lehce rozvrhnout síly a vymyslet taktiku boje sám se sebou. Toto se nejlépe povedlo Miroslavu Malcovi, který s časem 1:25:39 pokořil svůj loňský čas o dvě minuty a z loňského 5. se letos posunul hned na 1. příčku. Nejrychlejší žena Lenka Doležalová si sice čas oproti loňskému roku nevylepšila, zato 1. místo si udržela s velikým náskokem od dalších závodnic.

I přes velmi teplé počasí letos vzdal trať jen jeden závodník a zbylých 68 běžců závod úspěšně dokončilo. Oproti dobám před Covidem se počet závodníků markantně snížil, nicméně věříme v lepší zítřky a návrat hobby sportovců, kteří chtějí poměřit své síly. Hlavně pro ty tento závod vznikl. Vyhlášení výsledků bylo příjemným zakončením celé akce. Rozdávaly se diplomy, poháry a věcné dary, oříšková másla od NUTSPREAD a sportovní oblečení z merche SPORTOVNÍHO CENTRA VELKÉ MEZIŘÍČÍ, které celou akci pořádalo. V neposlední řadě bych chtěla poděkovat našemu tradičnímu sponzorovi firmě POEX za dobroty do prezenčních tašek pro každého účastníka akce, firmě SP SOFT za podporu, městu Velké Meziříčí za povolení akce a finanční příspěvek a našemu hlavnímu sponzorovi firmě NKT za to, že podporují sport v našem městě již pátým rokem. Díky nim celá trilogie přežívá a můžeme tak všechny pozvat na poslední závod letošního roku, kterým je KOLOBĚH dvojic. Ten se koná 22. 10. 2022, takže shánějte partnery, bude to super jako vždy. SPORTU ZDAR!

Michaela Žaba Dvorská
Sportovní centrum Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.