Na festivalu zaznělo varování před rostoucím nacionalismem

IMG 6768Idee Evropy nastínili každý svým pohledem Petr Hlaváček, Karol Efraim Sidon a Jan Podstatzky-Lichtenstein. Diskusní blok s nimi proběhl v pátý den letošního Evropského festivalu filozofie.

Zazněly podobné myšlenky, jako v předchozích dnech. A také varování před rostoucím nacionalismem. Podporují jej politikové, kteří využívají strachu lidí ke svému budoucímu úspěchu ve volbách. Petr Hlaváček mimo jiné připomněl, že dělení Evropy na západní a východní není geografické, ale je v našich hlavách. Přitom vyzdvihl jako evropské hodnoty schopnost dialogu a otevřenost.

Jan Podstatzky-Lichtenstein se dělení Evropy na východní a západní brání. „Nerozlišuji Západ a Východ, pro mě je to Evropa,“ zdůraznil s tím, že jen 500 milionů lidí má tak silný hlas, který má nějakou váhu a může něco řešit, změnit. Nikoliv samotné jednotlivé státy.

Ukázkou ze svého dosud nevydaného románu Outsider přispěl k tématu Karol Efraim Sidon. Četl o Evropě, vojscích NATO, která obsadila Izrael, a strachu ze stupňování antisemitismu.

Pátý festivalový den nabídl také přednášku Marie Ripperové o luteránském gymnáziu, či besedu spisovatelky Kateřiny Tomanové s hercem Jaroslavem Benešem o mezilidských vztazích.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.