Strach z operace je přirozený. Pro jeho překonání je důležité vstřícné prostředí

MUDr. Šimoník_fotoMírnější bolesti, kratší doba hospitalizace a rekonvalescence. To jsou jen základní výhody robotických operací, které provádí s vyhlášeným robotickým přístrojem i v Nemocnici Mostiště. Propracovaný technologický systém a přístroje umožňují lékaři přesnější operační výkony nebo lepší prostorovou vizuální orientaci. V jakém oboru robotické operace nachází uplatnění nejvíce? A jak tento způsob operací chválí pacienti?

V oblasti robotické chirurgie dochází k neustálému vývoji. Příkladem je i chirurgický robot Da Vinci, který můžeme považovat za jeden z milníků v posledních letech. V současné době dochází k vývoji samotného robotického systému, zvětšuje se možnost rozsahu ramen přístroje, na kterých jsou umístěny robotické nástroje, čím dál tím více přizpůsobené pro operace ve stísněnějších prostorech. Rozvojem prochází také zobrazovací technika. „Dnes je k dispozici v 3D zobrazení a HD podobě, a tak se výrazně zlepšuje vizuální vjem, který chirurgovi umožňuje velmi detailní prostorovou orientaci v operačním poli," vysvětluje MUDr. Igor Šimoník, lékařský ředitel a chirurg Nemocnice Mostiště, patřící do skupiny VAMED MEDITERRA.

Nemocnice se na robotické operace soustředí ve dvou základních oblastech. V prvé řadě se jedná o problematiku urologickou. Nejčastější robotickou operací v této oblasti je odstranění prostaty pro zhoubný nádor, dále úplné, či částečné odstranění ledviny pro nádor a plastika močové pánvičky. Druhou oblastí je pak problematika týkající se břišní chirurgie, na kterou se doktor Šimoník specializuje nejvíce. Zde převládají robotické operace nádorů v oblasti konečníku. Využití robotické chirurgie v praxi je však daleko širší. Kromě výše zmíněných operací, které provádí naše nemocnice, se dnes robotika významně uplatňuje také v oblasti gynekologické, kardiochirurgické, cévní a hrudní chirurgie. Celkově provede Nemocnice Mostiště na 500 robotických operací za rok.

Výhody robotické operace pro chirurga:

  • Větší rozsah pohybu chirurgických nástrojů,
  • provádění daleko přesnějších a detailnějších operačních výkonů,
  • jemná operační technika pro provádění i velmi složitých operací,
  • výrazně vylepšuje prostorovou vizuální orientaci chirurga ve smyslu možnosti vnímání hloubky obrazu díky využití 3D optiky.

Výhody robotické operace pro pacienta:

  • Minimalizace krevních ztrát,
  • daleko menší bolesti po operaci,
  • zkrácená doba potřebná pro hospitalizaci,
  • kratší rekonvalescence,
  • dřívější návrat do běžného života a zaměstnání.

Ze strany pacientů lze sledovat již od samého začátku velký zájem o možnost robotické operace. To, co pacienti po operaci velmi intenzivně pozitivně vnímají je především skutečně krátká doba hospitalizace a rekonvalescence.

„Jako příklad lze uvést robotické odstranění prostaty u mužů, kdy při použití klasické otevřené operační techniky pacienti následně stráví v nemocnici často i 14 dní, s následnou poměrně dlouhou dobou rekonvalescence. V případě robotické operace, dnes pacient při standardním pooperačním průběhu stráví v nemocnici v průměru 4-5 dní, a to při nesrovnatelně menší míře pooperační bolesti, kratší rekonvalescenci a s nepoměrně menším diskomfortem, než který se pojí s klasickou operací," popisuje MUDr. Šimoník.

Připomíná také, že strach z operace je přirozený, a zároveň se domnívá, že jistá „zdravá" míra strachu je potřebná k tomu, aby se pacient i jeho organismus připravili na tuto pro tělo stresující situaci. „Naše budoucí pacienty bych rád ujistil, že jsme si této skutečnosti dobře vědomi, a že za jednu z našich prvořadých povinností považujeme vytvořit pro ně natolik vstřícné, příjemné a chápající prostředí, ve kterém se jim bude dařit tuto pro ně nepřirozenou situaci co nejlépe překonat," zakončuje chirurg a lékařský ředitel Nemocnice Mostiště.

Barbora Pospíšilová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.