Pacienti po mozkových příhodách mají v Jihlavě péči na úrovni evropské špičky

Interní JIPIktové centrum jihlavské nemocnice získalo nejprestižnější evropskou certifikaci. Tu drží jen nevelký počet špičkových nemocnic v celé Evropě. Je udělována na základě velmi pečlivého a přísného posouzení personálního a materiálního vybavení, organizace diagnostické a léčebné péče, i splnění sledovaných ukazatelů, a znamená, že pacienti po cévních mozkových příhodách mají v Jihlavě péči srovnatelnou s vyhlášenými evropskými nemocnicemi. Po ocenění ESO Angels Award získalo letos jihlavské centrum i certifikát ESO Stroke Unit.

Iktové centrum získalo již předchozí roky evropské ocenění ESO Angels Award, které má několik stupňů. Zlatý, platinový a tím nejvyšším je diamantový, na který iktové centrum jihlavské nemocnice již dosáhlo. Letos šlo uznání kvality péče o pacienty s cévní mozkovou příhodou ještě dál. Za certifikátem ESO Stroke Unit stojí především pečlivá a erudovaná práce zdravotníků: „Pro evropskou certifikaci ESO Stroke Unit ke nezbytné splnění velmi přísných požadavků na odborný personál, organizaci péče a mezioborovou spolupráci, standardy postupů akutní diagnostiky a léčby pacientů se všemi typy mozkových příhod. Sledují se také ukazatele kvality péče o pacienty za uplynulé období. Do mezinárodního registru pravidelně zasíláme požadované údaje. Jsou to například počty pacientů, kteří mají intravenózní trombolýzu, podrobné údaje o jejich léčbě, včetně času od přijetí do podání léku a hodnocen je také jejich výsledný zdravotní stav. Dalšími údaji jsou počty pacientů, hospitalizovaných na jednotce intenzivní péče, provedení definovaných vyšetření jako CT a angiografie, cévní ultrazvukové či kardiologické vyšetření. Zaznamenáváme také další péči o pacienty, především zavedená preventivní léčebná opatření, aby nedocházelo k opakovaným příhodám, nově se sleduje i rehabilitace po mozkové příhodě", popisuje Ondřej Škoda.

Získaná certifikace ESO podle primáře znamená, že diagnostické a léčebné postupy na Vysočině jsou srovnatelné s evropskou i světovou špičkou: „Máme k této činnosti potřebné technické vybavení i personální zajištění, spolupracujeme s dalšími odbornostmi jako jsou radiologičtí, kardiologičtí nebo rehabilitační specialisté. Jsme rádi, že péče u nás je srovnatelná se švýcarskými, skandinávskými nebo německými kolegy. Je potřeba také říct, že obecně úroveň českých iktových center je vysoká ve srovnání se zbytkem Evropy i světa," dodává primář Ondřej Škoda.

ESO (European Stroke Organization) je celoevropskou nevládní organizací sdružující lékaře, vědce a další odborníky, kteří se zabývají cévními mozkovými chorobami. Jejím cílem je snížit zdravotní i sociální zátěž způsobenou mrtvicí. Usiluje o zlepšování kvality léčby pacientů s ikty, stanovuje standardní postupy péče a věnuje se i vzdělávání zdravotníků. V jihlavské nemocnici je ročně ošetřeno zhruba 500 pacientů s CMP.

Mgr. Monika Zachrlová, tisková mluvčí
Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.