Ke knihovně...

books-5937823lze přistoupit i jako ke hře. Divadelní. Otevřeme tedy program na první stránce. Tam, kde jsou psány osoby a obsazení. Máme tu osm rolí. Vlastně devět. Kdo se jich aktuálně zhostil? Koukám, také jeden zástup. A ejhle, hned na dalším listu se nám ten ansámbl tak trochu představuje.

KNIHOVNICE Jitka o sobě píše, že ji můžete potkávat na oddělení pro dospělé. „Pokud tam na mě nenarazíte, starám se v zázemí o přísun knih. Novinky vyberu, objednám a po dodání zkatalogizuji. Mám ráda vůni nových knížek a své bezva kolegyně." Kdo je ale v půjčovně, když ona řádí v zázemí?

KNIHOVNICE Angelika, tedy již zmiňovaný záskok za mateřskou dovolenou. „Já jsem potřeštěný benjamínek, ale všechny mé úžasné kolegyně nade mnou drží pomyslná ochranná křídla a trošku mě krotí. Potkáte mě za pultem, kde se snažím být co nejmilejší a nejveselejší. Mám úplně nejradši, když můžu udělat cokoliv kreativního." No, co se týče potřeštěnosti a akčnosti si v ničem nezadá další z našich hereček v roli KNIHOVNICE. Lucie o sobě říká: „Za dobrodružstvím nemusíš na Aljašku, stačí přijít za mnou na dětské oddělení. Najdu ti knihu, kterou potřebuješ." Není důvod jí to nevěřit, protože dodává: „Jsem čtenář polygamista (čtu víc knih najednou). Jsem čtenář extrovert (beru všechny knížky, co se mi dostanou pod ruku). Jsem čtenář altruista (ty, které se mi líbí, cpu všem ostatním)." A to zdaleka není všechno. Myslím, že zcela ji vystihuje poznámka: „Ať jsi dítě, polo člověk nebo už zcela vyvinutá entita - jsem tu pro tebe." Že by KNIHOVNICE Kateřina byla, řekněme, decentnější? Tak se na ni podíváme. „Jsem Mařenka, Červená karkulka nebo kočička v loutkovém divadle, které hrajeme pro nejmenší. Nejradši mám, když pro děti vymyslíme něco akčního, u čeho se vyblbnou." Ty dvě se hledaly, až se našly. „Když projdete knihovnou, najdete internetovou studovnu a čítárnu. To je místo mého působení," říká další KNIHOVNICE, druhá Jitka. „Pomůžu vám s výběrem časopisů, tiskem a kopírováním. Ráda vám půjčím některou z mnoha společenských her nebo vás pozvu na výstavu. S mými úžasnými kolegyněmi se účastním všech společných akcí pro veřejnost, které si vždycky pořádně užijeme." Menší role KNIHOVNICE je v dobrých rukou paní Hany, která bez možnosti alternace ovládá jeviště naší pobočky – Místní knihovny v Mostištích.

Koho uvidíte na scéně nejčastěji, je tedy nasnadě. Ovšem tato hra se neobejde ani bez dalších osob, které se jen občas mihnou. Třeba té, která tvrdí: „Po mé práci zůstává vůně a čistota. Můžete se kochat krásou květeny, o kterou pečuji. Mám také prsty v údržbě venkovní zeleně. I to mě opravdu baví. Ale nejdůležitější je, že mám skvělé kolegyně a je zde legrace." UKLÍZEČKA Zdeňka se své role každé ráno zhostí s bravurní razancí. Zrovna tak energicky se do práce vrhá SEKRETÁŘKA Zuzana.

„Zabývám se odnosem knih čtenářům, kteří nejsou ve fyzické kondici, placením faktur, nakupováním a v neposlední řadě dělám paní ředitelce kávu." (Děkuji, Zuzko.) A já? Jmenuji se Ivana a jsem obsazena do role ŘEDITELKY. Můj scénář mi diktuje poněkud nudné papírování všeho druhu, zajištění hladkého fungování knihovny, řízení práce těch neřízených střel, o nichž psáno výše, zrovna jako řešení každého problému. Jsem šedou eminencí u zrodu všech našich aktivit a některých se velmi akčně účastním. Musím mít jasno v tom, kam se má naše instituce ubírat, a s ostatními tím směrem kráčet.

Ke knihovně lze tedy přistoupit i jako k divadlu. To naše má velmi sehraný soubor, který snad přenáší svou pohodu, radost a humor i na abonenty, rozumějme registrované čtenáře, zrovna jako na návštěvníky neoplývající pověstnou průkazkou. Co máme právě na repertoáru se dozvíte třeba na našem webu a potom přímou cestou... ke knihovně!

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.