O neznámém zachránci židovských dětí v Meziříčí hovořil Motl

IMG 7735Stanislav Motl ve Velkém Meziříčí hovořil o takřka neznámém zachránci židovských dětí Antonínu Kalinovi. Novináře a spisovatele pozvala Vlastivědná a genealogická společnost při Jupiter clubu.


Přednášku, která proběhla 1. září v kinosále, Stanislav Motl nazval Ani Schindler ani Winton aneb Antonín Kalina – zapomenutý zachránce 1200 židovských dětí. Mnohým z posluchačů přiblížil osobnost, o níž dosud neslyšeli, a to i přesto, že její zásluhy jsou srovnatelné s těmi mediálně známými. Navíc Antonín Kalina musel při svém konání projevit mnohem větší dávku odvahy, neboť šlo o život i jemu samotnému.
Antonín Kalina byl za druhé světové války vězněm v koncentračním táboře Buchenwald, kde se mu různými způsoby podařilo zachránit před smrtí stovky židovských dětí, přičemž sám mnohokrát riskoval svůj život. Ocenění se za svého života nedočkal. Teprve až po jeho smrti mu byl udělen titul Spravedlivý mezi národy (2012) a v roce 2014 byl in memoriam vyznamenán medailí Za zásluhy.
Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.