Základní škola a Praktická škola Velké Meziříčí informuje

2022 BásničkaNaše škola v loňském roce oslavila 75. výročí od založení. Kvůli epidemické situaci neproběhla plánovaná oslava, a tak bychom se rádi podělili o zážitky z akcí, které jsme mohli uskutečnit po uvolnění hygienických nařízení. Přestože co do počtu žáků patříme k malým školám, organizujeme a zúčastňujeme se sportovních, kulturních i společenských akcí, zapojujeme se i do národních, regionálních a místních projektů vyhlášených různými subjekty.

V letošním školním roce pokračujeme v projektu Pedagogické fakulty UP v Olomouci – Systémová podpora kariérového poradenství a tranzitních programů žáků se speciálními vzdělávacími potřebami (SVP) pro ČR. Naše škola je centrem tranzitní podpory, které se podílí na tvorbě metodických materiálů pro zvýšení kompetencí pedagogických pracovníků a dalšími aktivitami přispívá ke zvýšení zaměstnanosti žáků se speciálními vzdělávacími potřebami. Druhým významným projektem je zapojení do Krajského akčního plánu II – Učíme se ze života pro život 2. Díky tomu máme možnost získat ICT vybavení pro výuku žáků a ověřit si nově vytvořené metodické materiály ve vzdělávacím procesu. Jsme i účastníci aktivit v rámci projektu MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN II rozvoje vzdělávání v ORP Velké Meziříčí, který je realizován Místní akční skupinou MOST Vysočiny, o. p. s. Jako další školy jsme zapojeni do národního projektu Mléko do škol a Ovoce a zelenina do škol. Poslední projekt, kterého jsme součástí, se týká spolupráce s Krajem Vysočina při zajištění bezplatné stravy dětem ve školách.

2022 AtletikaV oblasti kultury patří mezi nejvýznamnější akce organizace krajského kola recitační soutěže Já a básnička. Ta proběhla 19. dubna ve spolupráci s Městskou knihovnou ve Velkém Meziříčí. V příjemném prostředí knihovny soutěžící z našeho města, Bystřice nad Pernštejnem, Chotěboře, Moravských Budějovic, Velké Bíteše i Žďáru nad Sázavou přivítala paní ředitelka Mgr. Vaňková, předsedkyně hodnotící poroty. Poděkování patří všem soutěžícím, pracovníkům místní městské knihovny a paní Mgr. Petrlové, která organizačně zajistila průběh soutěže za naši pořádající školu.

Druhého úspěchu v této oblasti dosáhla žákyně naší školy, která se zúčastnila (vedle jiných žáků) výtvarné soutěže Požární ochrana očima dětí a mládeže 2021/2022 pořádané Sdružením hasičů Čech, Moravy a Slezska. Po výborném umístění v okresním a krajském kole zvítězila a byla oceněna i v rámci republikového kola soutěže.

Také jsme uvítali obnovení tradičních výstav pořádaných Českým svazem žen v Jupiter clubu, do kterých se naše škola aktivně zapojuje.

V rámci sportovních aktivit jsme byli organizátory krajského kola atletického čtyřboje, který se pod záštitou RNDr. Jana Břížďaly, radního pro oblast školství, mládeže a sportu, informatiky a komunikačních technologií Kraje Vysočina, konal 26. května ve sportovním areálu za ZŠ Školní. Šestičlenná družstva (tři chlapci a tři dívky) soutěžila v běhu na 60 metrů, skoku dalekém, hodu kriketovým míčkem a běhu na 800 metrů (dívky) a 1 500 metrů (chlapci).

Po úvodních projevech pana radního Břížďaly, místostarosty města Velkého Meziříčí pana Ing. Smažila a vedoucího odboru školství, mládeže a sportu Kraje Vysočina Ing. Králíka byly zahájeny jednotlivé disciplíny. Všichni soutěžící se snažili dosáhnout nejlepších výkonů, a navázat tak na úspěchy z předchozích ročníků.

2022 ÚklidV kategorii jednotlivců byli oceněni tři nejlepší chlapci a dívky z jednotlivých disciplín. Dále byli vyhlášeni celkoví vítězové atletického čtyřboje. Konečné pořadí okresů – první byl okres Třebíč, který získal 6 115 bodů a následoval Havlíčkův Brod, Žďár nad Sázavou, Jihlava a Pelhřimov. Všem vítězům ještě jednou gratulujeme. Na závěr chceme poděkovat vedení a zaměstnancům střediska volného času Dóza, kteří se aktivně podíleli na pořadatelství soutěže, zaměstnancům pořádající školy a sponzorům, díky kterým závodníci vedle diplomů a medailí získali i hodnotné věcné ceny.

Mezi další sportovní aktivity, do kterých se žáci naší školy pravidelně zapojují a dosahují v nich velmi dobrých výsledků, patří Sazka olympijský víceboj.

Naše škola je aktivní i v oblasti environmentálního vzdělávání. Pravidelně se účastníme akce Čistá Vysočina. Jsme jednou z mála škol v našem regionu, která se aktivně podílí na úklidu veřejného prostranství a přírody. Zúčastnili jsme se rovněž projektu Ukliďme Česko, v rámci kterého bylo upraveno okolí naší školy. Další pravidelnou aktivitou je zapojení do celostátní dobrovolnické akce 72 hodin, kterou pořádá Česká rada dětí a mládeže a je také zaměřená na zvelebení veřejného prostoru.

Největšího úspěchu jsme však dosáhli účastí ve školním vzdělávacím programu Recyklohraní aneb Ukliďme si svět. V této celostátní soutěži naše škola zvítězila v Kraji Vysočina a v celostátním žebříčku se umístila na 19. místě. Získali jsme 4 595 bodů za sběr vysloužilého elektra, baterií, mobilních telefonů a tonerů do tiskáren, a rovněž za příkladné zapojení školy do environmentálního vzdělávání a osvětových aktivit.
Naše škola je nedílnou součástí vzdělávacího systému našeho regionu a doufám, že to tak zůstane i přes trvale probíhající reformu českého školství.

Mgr. Josef Prokop, ředitel školy

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.