Ve městě máme už dvě květnaté louky

nová kopretinová_louka_po_bývalém_domově_důchodcůPo loňském založení květnaté louky v lokalitě u „starého Penny" byla v letošním roce zřízena květnatá louka i v lokalitě bývalého domova důchodců naproti Bille. Zatímco u „starého Penny" proběhlo osetí městského trávníku osivem kopretinové louky, v lokalitě bývalého domova důchodců stačilo pouhé upuštění od pravidelné seče. V jarním období se totiž ukázalo, že je porost dostatečně kvalitní a jeho osetí tedy není nutné. Kvetlo zde množství kopretin, pampelišek, jetelů, rozrazilů a šťovíků.

U „starého Penny" je druhové složení podobné, akorát zde byly navíc druhy z osevní směsi, jako je jetel inkarnát, krvavec menší, jetel luční, vičenec ligrus a dalších dvacet druhů. V pozdějším létě zde kvete chrastavec, chrpa, svízel syřišťový, řebříček a zvonek.

drvodělka fialová_u_starého_PennyDíky zachování původního porostu se v květnatých loukách vyskytuje přes 50 druhů rostlin. Není proto divu, že se zde zdržují včely, modrásci, sarančata, samotářské včely, čmeláci a mnoho dalších druhů. Byla zde pozorována i drvodělka fialová (fialový hmyz podobný čmelákovi) motýl okáč bojínkový a ohrožená kudlanka nábožná. Kromě běžných druhů rostlin zde kvete vzácnější lomikámen zrnatý a divizna jižní rakouská. Na pár místech se zde dokonce vyskytuje i ohrožená bylina menšího vzrůstu – bělolist rolní.

Oproti klasickému trávníků je výhodou květnatých luk nižší nákladovost na jejich údržbu. Zatímco se klasické trávníky sečou minimálně 5x ročně, květnatá louka se seče 1x až 2x ročně. Pro život bezobratlých živočichů je intenzivně sečený trávník nevhodný a z hlediska biodiverzity je na tom velmi špatně. Dokonce je možné bez větších pochyb označit střižený trávník za zelenou poušť bez života. Květnatá louka poskytuje pro bezobratlé živočichy nejen zdroj potravy, ale i úkryt, zdroj vody a prostředí pro rozmnožování. Na bezobratlé živočichy jsou potom vázáni zpěvní ptáci jako jejich predátoři.

kvetoucí kopretiny_u_starého_PennyMezi další výhody květnatých luk patří i zvýšení estetické hodnoty lokality. Většině z nás se líbí kvetoucí kopretiny, málokomu se bohužel zalíbí ponechané neposekané plošky se seschlou trávou. Kosení květnatých luk totiž probíhá formou mozaikového kosení, což znamená, že se neposeče celá plocha, ale část se ponechá pro úkryt bezobratlým a pro dokončení všech jejich vývojových stádií. Nevzhledné nepokosené plošky pak působí jako špatně odvedená práce, přitom se ve skutečnosti jedná o dobrý úmysl s pozitivním výsledkem.

Květnaté louky mohou být také vhodným opatřením na zmírnění dopadů sucha, zabraňují přílišnému odparu půdy a vykondenzovaná voda ve formě rosy se neodpařuje tak rychle jako u klasického trávníku.

kudlanka nábožná_u_starého_PennyZakládání květnatých luk je i reakcí na alarmující zprávy o úbytku hmyzu a zpěvných ptáků, což spolu přímo souvisí. Vnitřní prostory města se tak mohou bez problémů stát oázou biodiverzity v poušti širokých lánů intenzivního zemědělství.

Jan Oulehla

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.