Čísla, která nám nedělají radost

pexels-mikhail-nilov-89427294 573, tolik výjezdů uskutečnili naši záchranáři během první poloviny letošních prázdnin. Čísla nelžou a jen potvrzují to, z čeho jsme měli na začátku léta obavy. Letošní červenec je z pohledu statistik ZZS Kraje Vysočina vůbec nejhorší za posledních (minimálně) deset let.

 Jen pro srovnání - například loni bylo výjezdů o 400 méně, předloni dokonce o 550. A to zrovna nejsou malá čísla. Mezi roky 2012 až 2021 evidujeme za měsíc červenec průměrný počet výjezdů 3 847, což je v porovnání s letošním rokem zhruba o 16% méně. 

Nejčastějším důvodem zásahů našich posádek v uplynulém měsíci byly somatické obtíže jako horečka, kolaps, dušnost, vysoký krevní tlak či alergické reakce. Téměř devět set výjezdů pak bylo uskutečněno k pacientům s úrazy. Pozadu bohužel nezůstaly ani dopravní nehody, ke kterým vyjížděli naši zdravotníci 182krát. 

Jeden z rekordů si na své konto zapsala i letecká záchranná služba z Jihlavy. Během července uskutečnil Kryštof 12 celkem 98 vzletů, což je vůbec jedno z nejvyšších čísel v historii. Například v úterý 19. července 2022 musel vzlétnout do akce hned devětkrát. 

Před námi je druhá polovina prázdnin. Apelujeme tak na všechny, aby nebrali své zdraví na lehkou váhu. Z bezpečného léta se může rázem stát léto nebezpečné a to si přeci nikdo z nás nepřeje. Buďte na sebe opatrní!

Petr Janáček, tiskový mluvčí
Zdravotnická záchranná služba Kraje Vysočina

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.