Seriál ze zámku: Sbírka hraček

DSCN8929 copyV souvislosti se sbírkotvornou činností muzea nesmí být opomenut ani svět dětí, ke kterým neodmyslitelně patří jejich hračky. Množství a typy však závisely především na sociálním a finančním postavení rodiny, protože děti z bohatých měšťanských rodin měly jiné možnosti než chudá venkovská dítka.

Děti z nemajetných venkovských rodin si hrávaly s hračkami, které jim byli schopni vyrobit jejich rodiče, popřípadě prarodiče. Často bývaly vyřezány ze dřeva či ušity ze zbytků látky. Po nástupu průmyslové revoluce se skladba hraček začala měnit, jelikož se jednalo o masovou výrobu a logicky i o nižší cenu.

DSCN8948K velmi oblíbeným patřily v naší oblasti dřevěné soustružené hračky z Hlinecka. Dětem dělaly radost panenky, vojáci či koníci. Koníci byli navíc i polotovarem pro další hračky, především pro husary. Voják na koni pak potěšil každého malého chlapce. Z chlapeckých hraček se v muzeu dochovaly také dřevěné pistolky, meč či malý prak.

Na Hlinecku se vyráběl i miniaturní nábytek. Ten býval tvarově většinou jednoduchý, avšak velmi bohatý svým zdobením. V našich sbírkách máme stoleček, židličky, postel a truhličku, kdy je na červeném podkladě vyvedena barevná kombinace florálního a geometrického motivu. Náš soubor hracího nábytku pochází z bývalé Moravské Svratky, odkud se pak vozil na jarmarky do okolí.

K nejoblíbenějším hračkám malých děvčátek ale zajisté patřily panenky, který byly vyráběny z nejrůznějších materiálů. Dochovaly se nám dřevěné soustružené panenky z již zmíněného Hlinecka, ale také malá porcelánová či větší celuloidová, která byla vyrobená v československém Novolitu.

Dětské hry ovšem splňovaly i výchovný cíl, a tak si děti často hrály na dospělé a jejich skutečný svět, k čemuž mohla sloužit malá železná žehlička, máselnice či hmoždíř

Zvláštní kategorii tvoří hračky pohyblivé.

DSCN8925Oblíbenou hračku představovaly klovající slepičky na kulatém prkénku s dřevěnou kuličkou. Ta při uvedení do pohybu zvedala hlavy slepiček, které tak klovaly do prkénka. Vznikal tím zároveň rytmický pohyb i zvuk. Z pohyblivých hraček nechybí ani cvičenec na hrazdě, pojízdný malý dvoukolový žebřiňák či husar na pojízdném koníkovi.

Dochovaly se nám ale i oblíbené figurky zvířátek či zvukové hračky v podobě chrastítka a píšťaly.

Pár kousků drobných hraček pochází z hodin ručních prací v tasovské škole. Žáci 4. třídy vyrobili ve 20. letech minulého století například model malých sání, vodovodní pumpy či malou klepačku.

celuloidová panenkaCeluloidová panenka

V depozitáři je uložena zhruba padesáticentimetrová celuloidová panenka značky Schutzmarke mit Hertz. Německá firma Bruna Schmidta byla založena okolo roku 1900, zpočátku se věnovala ale výrobě panenek s kuličkovými klouby a dřevěnou hlavou. Po roce 1919 byly vyráběny modely s celuloidovou hlavičkou a modely byly značeny písmeny S a H. V našem případě se jedná o model S/48 s mrkacíma očima. Panenka se do muzea dostala v roce 1963, zřejmě z pozůstalosti rodiny budišovského rodáka Ladislava Tvarůžka, který byl ve 30. letech ředitelem Československé tiskové kanceláře.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.