Ceny energií stoupají

20024d91-4c43-4052-85dd-a17a1761e29cV posledních měsících sledujeme neustálé zdražování energií. Jak situaci řešit? A může mi dodavatel energie jednostranně zdražit?


Zvýšení ceny energií

Na změně ceny za energie se musíte s dodavatelem domluvit.
Pokud by dodavatel chtěl měnit cenu bez dohody s Vámi, musí si tuto možnost předem vyhradit ve smlouvě, o chystané změně Vás adresně a včas informovat, a umožnit Vám bezplatně smlouvu ukončit.

Pokud však máte sjednanou cenu fixovanou, tedy po určité období neměnnou, nemůže dodavatel změnit cenu vůbec. Nesmí se vymlouvat na to, že došlo k nepředvídatelné změně (zvýšení) cen. Tento fakt by měl jít na jeho bedra – on je odborníkem v dané oblasti a nese podnikatelské riziko. V případě, že by dodavatel jednostranně zvýšil fixní cenu, trvejte na plnění smlouvy, nebo bez sankce změňte dodavatele, případně máte možnost obrátit se na Energetický regulační úřad.

Výjimkou pro zvýšení cen energií by byla situace, kdyby se změnila cena tzv. regulované složky energií, která je určena státem. To však nebývá většina případů.

Jak situaci řešit?

Na vzrůstající ceny energií je třeba reagovat jejich nižší spotřebou, kterou můžeme docílit dodržováním jednoduchých zásad. Nyní nás čekají letní měsíce, kdy nebudeme tolik myslet na šetření energií. Letní počasí přeje vypnutým radiátorům i nižší spotřebě. Na podzim ale nezapomeňte, že za dostatečnou teplotu v obytných místnostech se považuje 20 stupňů celsia. V ložnicích pak 17. Pří vaření pak plánujte, používejte pokličku, která zkrátí dobu vaření a ušetří až 50 % nákladů, vařte jen nezbytně nutné množství vody. Stejně tak je vhodnější péct více jídel najednou v troubě. Radiátory nezakrývejte, větrat je třeba krátce a intenzivně. Spotřebu energií sníží také úsporné žárovky a zvýšená pozornost věnovaná zhasínání osvětlení.

Zdražování energií lze částečně řešit také příspěvkem na bydlení, který byl v letošním roce mimořádně zvyšován kvůli růstu cen energií. O příspěvek na bydlení můžete požádat kterýkoliv úřad práce v kraji, kde skutečně bydlíte. Můžete jej dostat, pokud Vás Vaše bydlení stojí jednoduše řečeno více než 30 % (v Praze 35 %) Vašich příjmů, současně však těchto 30 % příjmu nepřekračuje průměrné náklady na bydlení (tzv. normativní náklady na bydlení).

Pokud bydlíte ve vlastním bytě, rodinném domě, v bytě na základě služebnosti bytu (máte věcné břemeno), v bytě na základě nájemní nebo nově i podnájemní smlouvy či ve vlastní rekreační chatě, která splňuje určité standardy kvality bydlení, a nezbývají Vám peníze na úhradu nákladů na bydlení, zkuste si o příspěvek na bydlení požádat. Před návštěvou úřadu práce si připravte doklady o příjmech rodiny a o nákladech na bydlení, a to za předchozí kalendářní čtvrtletí (žádáte-li například o přiznání dávky od července 2022, připravte si doklady o příjmech a nákladech na bydlení za duben, květen, červen 2022). Orientačně si můžete zkusit spočítat, zda byste měli nárok na příspěvek na bydlení, na kalkulačce Ministerstva práce a sociálních věcí, kterou naleznete pod tímto odkazem https://www.mpsv.cz/web/prispevek/orientacni-vypocet-prispevku-na-bydleni. Pro příklad lze uvést situaci důchodce s důchodem ve výši 15.000,- Kč, který žije sám ve vlastním bytě ve Velkém Meziříčí a hradí energie a služby 4.000,- Kč. Má nárok na příspěvek na bydlení ve výši 1.732,- Kč.

Řešíte-li nějaký problém s dodavatelem energií, můžete se obrátit na spotřebitelskou poradnu ve Velkém Meziříčí každý pátek od 10:00 – 12:00, která sídlí na radnici ve Velkém Meziříčí. Budete-li žádat o příspěvek na bydlení, pomoc a poradenství Vám poskytnou pracovníci sociálního odboru Městského úřadu ve Velkém Meziříčí a pracovníci úřadu práce.

Mgr. Jana Marková a JUDr. Andrea Vašíčková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.