Pacienti mohou v posteli vyjet do Benátek

Virtuální realita_pro_pacienty_zdroj._Nemocnice_JihlavaBýt na koncertě Mira Žbirky, vyjet si na výlet do Berlína, nebo se projít po Karlově mostě. To je nově možné v jihlavské nemocnici na některých odděleních. Pacienti, kteří kvůli svému zdravotním stavu nemohou nic z toho zažít na vlastní kůži, se mohou na místa teď přesunout přímo z lůžka a neudělat ani krok. Je to možné díky virtuální realitě, kterou nabízejí dobrovolníci.

Na třílůžkovém pokoji, který se obsazený seniorkami, má jedna z pacientek nasazené brýle, které zakrývají téměř celý obličej. Právě se prochází lesem, kde slyší zpěv ptáků. Další dvě kolegyně chtějí brýle vyzkoušet hned po ní: „Pro pacienty je to vytržení ze všedního dne, kdy tráví čas na lůžku. Obcházíme geriatrické a onkologické oddělení a nabízíme možnost vyzkoušení brýlí virtuální reality," popisuje koordinátorka dobrovolníků jihlavské nemocnice Žofie Vojáčková. Pacienti se tak díky brýlím mohou přesunout na Karlštejn, Karlův most, do Florencie, Kutné Hory, na Lipno, nebo na Šumavu.

Novinka vznikla ve spolupráci s ICT úsekem nemocnice. Jak říká náměstek pro informatiku a kybernetickou bezpečnost David Zažímal, propojení moderních technologií a dobrovolnictví je dobrá cesta: „Jsem rád, že jsme se mohli na tomto projektu podílet. Jde o příklad dobré praxe, jak pomocí technologií zpříjemnit pacientům jejich čas strávený v nemocničním prostředí a na chvíli zapomenout na jejich zdravotní problémy. I nadále budeme v podobných aktivitách rádi spolupracovat."

Mgr. Monika Zachrlová, tisková mluvčí
Nemocnice Jihlava, příspěvková organizace

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.