Mezi knihovnou...

books-5937823a školami probíhá velice čilá výměna zážitků. Toť známá věc, o které tady byla řeč už třikrát. Slibuji tedy, že tohle téma je zde naposledy. Zbývá přeci přiblížit programy, divadla, návštěvy a soutěže určené povětšině žákům prvních stupňů. Stranou ponecháme minule nabízené besedy. I tak možná bude mít vnímavý čtenář pocit déjá vu.

Jako u prvních dvou PROGRAMŮ nabízených po úpravách adekvátně věku dětí jak MŠ, tak ZŠ. Opičí dráhu jsme jako malí milovali, vzpomeňte si! No tak, určitě jste se taky s gustem potáceli na chůdách, přenášeli pingpongové míčky na lžících, skákali v pytlích a plazili se tunely! Trasa pro čtyřleté drobečky se od té pro páťáky bude dramaticky odlišovat počtem a složitostí disciplín, to dá rozum. Člověče, nezlob se, je a není známá věc. Hrací plán se svými rozměry přizpůsobil živým figurkám a pod některá svá pole ukryl zadání, které prověří, jak dobře se díváme kolem sebe. Do třetice zmíníme Městské kešky určené čtvrtým a pátým třídám. To je tedy speciální záležitost. Jde o nejdelší z našich aktivit, protože běžně trvá celé dopoledne. Je to s ní přesně tak, jak napovídá název. Na jedenácti zajímavých místech v centru jsou poschovávány schránky. Nalezením kešky však všechno teprve začíná. Je nutno splnit úkol, který se váže k místu nálezu. A vyluštit z indicií, kam povedou vaše další kroky. Oba týmy poznávají dominanty města, na které nakonec pohlédnou z ochozu kostelní věže.

Zatímco do programů se pouští s vervou vždy dvě lektorky, všechny tři jsou potřeba u každého DIVADLA. Trhák O perníkové chaloupce je doslova v rukou dětí. Spoluvytvářejí totiž příběh volbami zvratů v ději. Často se přiklánění k tradiční verzi, ale už jsme také hráli zombie Jeníčka a Mařenku. Patří sem také jekot provázející siluety vlka a netopýrů ve stínovém divadle či šklebení a otřípání při přípitku žabím hlenem s pěkně ostrou babiznou. Představení O Karkulákovi je podezřelé samo o sobě. Kašpárek to vzal za Karkulku. Všechno je jinak a přeci stejně. Boj o Karkulčiny červené šátečky v hodu šiškami do košíčků, poznávání zvířat podle částí těl, skládání babiček, oblékání Karkulky a myslivce... Naprostým hitem je stále naše první zahradní hra O třech prasátkách. Klasický úvod o prasečí mamince dojemně se loučící s čuňátky, protože hnedle vedle bydlí mlsný zlý vlk, je pouze předzvěstí následujících událostí. Prasátka balí kufry a všemožně se snaží připravit na setkání s nepřítelem. Tím jen oddalují nevyhnutelné: stavbu domečků ze slámy, dřeva a cihel. Vlk vše zpovzdálí sleduje a nakonec prověří kvalitu všech obydlí.

Co zbývá? Přeci NÁVŠTĚVY. Ještě neokoukané jsou ty, které mají název V knihovně. Tady účinkují úplně všichni zaměstnanci! A to v obou verzích: jednodušší s krtečkem a zajíčkem pro prvňáčky a náročnější se záložkami Božkou a Jožkou pro druháky a třeťáky. Příběhy se proplétají prohlídkou přístupných i běžně nepřístupných míst instituce. A co víc! Objevíme tajemství biblioboxu, vyzkoušíme štítkování a razítkování, podíváme se, jak se obalují knihy a vyrábí čtenářské průkazy. Práci se čtečkou za výpůjčním pultem zvládnou úplně všichni. Návštěvy mohou vypadat také úplně jinak. Vycházíme vstříc zájmu školních čtenářských kroužků. Pokud k nám dorazí Na skok, seznámíme jejich členy s novinkami na knižním trhu a dojde i na volné prohlížení a čtení.

Literárně­‑výtvarná SOUTĚŽ nese název Komiks a je určena všem třídám prvního stupně základních škol. Podrobnosti dáme vědět teď v říjnu, uzávěrku plánujeme na únor a výstavní sál pro velkoformátové krátké příběhy na naprosto libovolná témata jsme rezervovali na březen a duben příštího roku. Pokud bude o tohle klání zájem, rádi připravíme pro vítěznou třídu přespání v knihovně samozřejmě s parádním programem.

Tak to vidíte. Mezi knihovnou a školami probíhá velice čilá spolupráce. O vzájemné spokojenosti doufám jasně promlouvá v těchto dnech již neuvěřitelných 70 objednaných aktivit, které jsem se vám, milí čtenáři, snažila hned na čtyřikrát trochu přiblížit. Přesto se zrovna vaše dítko se třídou do knihovny nechystá? Nevadí. Večer 25. října mu rádi popřejeme hodně štěstí před vstupem na naši Stezku odvahy. Zvažte to! Zážitek to bude docela určitě!

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.