Seriál ze zámku: Sbírky s náboženskou tematikou

DSCN9240Předměty v muzejních sbírkách mapují každodennost našich předků, přičemž od nepaměti byl součástí života také život duchovní. Ve sbírkách se tak nacházejí jak předměty s náboženskou tematikou pocházející z běžných domácností, tak předměty přímo související s náboženským obřadem.

Ve sbírkách jsou zařazeny křížky z nejrůznějších materiálů, ať už se jedná o dřevo, železo nebo třeba cín. Dochovány máme také keramické či cínové kropenky na svěcenou vodu, cínové mešní konvičky, kovový obal na modlitební knihu či věčné světlo, které symbolizuje neustálou přítomnost Boha ve svatostánku.

DSCN9244Nechybí ani dřevěné plastiky svatých, které se umisťovaly ve výklencích domovních štítů. Například jedna z dřevěných sošek Panny Marie, která se do muzea dostala v roce 1946, pochází z pozůstalosti po velkomeziříčském fotografovi Vilímu Vilímkovi.

Opomenout nesmíme ani oblíbené obrázky svatých, které nemusely být pouze papírové, ale malovány byly i na jiné materiály. Příkladem jsou obrázky Jana Křtitele a Krista vytvořené olejovými barvami na plechových deskách, které do muzea daroval velkomeziříčský věžník Gabriel Cikánek.

V depozitáři je uložen také soubor zhruba šesti desítek lidových obrázků na skle z 19. století se zpodobněním jednotlivých světců. Tyto obrázky malované na rubu skleněné tabulky byly oblíbené nejen pro svoji barevnost, ale především kvůli jejich křesťanské tematice. Nalezneme mezi nimi například svatého Martina na koni, svatého Jiřího bojujícího proti drakovi či svatou Barboru s kalichem, který připomíná její obrácení na víru. Většina z nich byla do přírůstkové knihy zapsána v roce 1940, ale do muzea se dostaly již v předchozích letech. Obrázek Božího hrobu daroval vznikajícímu muzeu pan Maršálek již v roce 1893. Naopak k těm „nejnovějším" patří přírůstky z roku 1956, které muzeu daroval prof. Josef Vlček.

DSCN9250V textilních sbírkách se nám dochovaly části liturgických oděvů, jako je pluviál či kněžský ornát zdobený stylizovanými růžemi, karafiáty a tulipány. V evidenci máme zařazeno také několik pokrývek na mešní kalich.

A jelikož po staletí část místního obyvatelstva tvořili židé, máme uchovány také artefakty připomínající právě židovskou víru. V depozitáři je například uložena deska s částí desatera či schránka obsahující pergamen s verši z Tóry. Mezuza, jak se tato schránka nazývá, je upevňována na veřeje vstupu do židovské domácnosti. Naše konkrétní mezuza byla nalezena při rekonstrukci domu v ulici Novosady.

KalvárieKalvárie ve skleněné lahvi

Pokud chtěli mít lidé doma kromě svatých obrázků či krucifixů i jinou připomínku Ježíše Krista, začaly se v domácnostech objevovat také kalvárie pod skleněným poklopem či přímo ve skleněných lahvích. Lidoví umělci často chodívali po kraji a svojí zručností se živili. Zručný řemeslník zašel do některého ze statků, požádal o lahvičku s úzkým hrdlem a o kousek suchého dřeva a dal se do práce. Jednoduchým kapesním nožíkem vyřezával symboly umučení Páně, vpravil je do lahvičky a pečlivě střeženým tajemstvím je uvnitř nejrůznějšími háčky a šídly sestavil, přičemž lahvičku následně uzátkoval. Práce byly velmi rozmanitého charakteru, způsob výzdoby se odvíjel od fantazie daného autora.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.