Ve Výmaru se konalo odborné česko-německé fórum

IMG20221119105026Ve dnech 18. – 20. listopadu 2022 se v německém městě Weimar (Výmar) konalo odborné fórum pro pracovníky s mládeží, kterého se zúčastnila i Hotelová škola Světlá a SOŠŘ Velké Meziříčí. Zástupců z oblasti školních i mimoškolních aktivit, různých nadací a organizací se sešlo přes 80 z obou zemí, tedy z České republiky a Německa.

Protože se jednalo o téma „učení se demokracii", byla součástí fóra i prohlídka koncentračního tábora Buchenwald. Tam nám byl představen program pro školy, ve kterém je tato problematika přibližována současné mládeži.

Páteční program pak pokračoval krátkými imputy různých organizací, které představily svoje projekty pro práci s mládeží v širokém okruhu tématu „demokracie a demokratické myšlení".

IMG20221118200420V sobotu jsme si pak mohli vybrat napříč čtyřmi souběžně běžícími programy různé přednášky, workshopy, příklady dobré praxe apod. Představily se organizace jako TedTalks, Nevypusť duši, Schule ohne Rassismus, Občankáři, META, Post Bellum či DokuPäd. Zároveň byla představena i organizace Jugendaustausch an den Gedenkstätten Dachau – Terezín, vzniklá za podpory TANDEMu, což byl organizátor celého fóra. TANDEM zde představil své programy na podporu výměny mládeže z ČR a SRN a možnosti financování těchto aktivit představil i
Fond česko-německé budoucnosti.

Velmi zajímavé byly i příklady dobré praxe, např. organizace Čojč, která se zabývá dramatizací na konkrétní témata v německém jazyce.

Celé tři dny byly naplněny mnoha podnětnými a často i novými informacemi a získali jsme i spoustu kontaktů, které můžeme v budoucnu využít při organizaci projektů, výměnných pobytů nebo organizaci praxí v zahraničí.

Na závěr bych snad jen podotkla, že by ono fórum mohlo trvat déle, a přesto bychom stále naráželi na nutnost debaty na různá témata, protože pohled na demokracii je nejen rozdílný v rámci jednotlivých států, zde ČR a SRN, ale i u každého jednotlivce.

Mgr. Petra Tomanová

IMG20221118161304IMG20221118162903

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.