Seriál ze zámku: Sbírkách dámských módních doplňků

botaŘíká se, že šaty dělají člověka. Nedílnou součástí oděvu jsou ale také módní doplňky, kterým naši předkové věnovali pozornost a nepodceňovali je. Dámy nosily rukavičky, malé kabelky a klobouky, pánové zase cylindry a vycházkové hole. Tentokrát svoji pozornost zaměříme k ženským doplňkům.

Zásadním prvkem oděvu byly a jsou boty. Několik ukázek se nachází i v našich sbírkách. V depozitáři nalezneme například černé kotníkové botky na mírném podpatku, které se spolu s nízkými lodičkami nosily v 19. století do společnosti. Jsou vyrobené ze saténu a k zavázání sloužilo boční šněrování. K mladším ukázkám pak patří například vzorky střevíců z nedaleké měřínské Galy.

hlava jahlyNedílnou součástí celkového vzezření byly nejrůznější pokrývky hlavy, na které se podrobněji zaměříme v některém z dalších dílů. S klobouky ale souvisí i jejich připevnění. V dnešní době se s tím již často nesetkáváme, ale k přichycení klobouku sloužily jehlice, které zajistily, aby držel na svém místě. Ozdobnému zakončení jehlice se meze nekladly, takže to mohly být jednoduché kovové kuličky, perličky, či složitější ornamenty s kamínky. Některé z našich jehlic pocházejí z pozůstalosti velkomeziříčského rodáka Františka Navrátila, který se po celý život zabýval sběrem nejen lidového umění.

rukaviceChybět nemohly ani rukavičky, a to v různých variantách. K dennímu nošení sloužily například krátké přízové pletené rukavičky, které zdobí vplétaný korálkový vzor. Dlouhé černé rukavice bez prstů zase byly součástí společenského oděvu.

Velmi praktickým doplňkem se především na procházkách pod jasně modrou oblohou stal slunečník. Jak se píše v dobové literatuře a tisku, „používají dámy namísto vějíře a závoje proti slunci lehké, jako paraplui zpracované stínítko, tzv. slunečník".

hřebenSlunečníky především z poloviny 19. století máme i v našich sbírkách. Ve většině případů je kovová kostra potažená hedvábím, přičemž jeden z nich pochází od Cornelia Stracha, což byl brněnský obchodník s módním zbožím a zároveň výrobce deštníků.

Nezbytnou součástí celkového dojmu byla také malá kabelka, přičemž velmi oblíbenými byly kabelky zdobené jemnými korálkovými výšivkami. Mohly to být ploché kabelky s kovovým rámečkem či ve tvaru pytlíčku. V regionálních expozicích je například vystavená kabelka zdobená vegetabilním motivem, která patřila Lili Jelínkové, manželce majitele koželužny a velkomeziříčského starosty Antonína Jelínka.

vějířVějíře

Samostatnou kapitolou módních doplňků, které plnily i velmi praktickou funkci, byly vějíře. V depozitáři nalezneme třeba kostěný vějíř potažený plátnem a husím peřím z konce 19. století. Jak se uvádí v přírůstkové knize, patřil Marii Chlubnové, která zemřela ve Velkém Meziříčí v roce 1919. Ve sbírkách máme ale především papírové vějíře, které často sloužily také jako upomínkové předměty. Z těch stojí za zmínku vějíř z roku 1895 z pražské Národopisné výstavy českoslovanské, kde je u jedné z vyobrazených budov tužkou připsáno, že se jedná o horácký statek odboru Velké Meziříčí.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.