Nová zelená úsporám light pomůže nejen seniorům

Zateplení -_PixabayNový program Ministerstva životního prostředí je zaměřený na úspory energií v rodinných a bytových domech. Vlastníci a spoluvlastníci rodinných domů z řad seniorů a lidí pobírajících dávky na bydlení si tak mohou vyřešit problém s nedostatečnou izolací domů a bytů.

Podmínkou je, aby v době podání žádosti byl rodinný dům ve vlastnictví žadatelů a ti v něm měli současně trvalý pobyt, a to déle než od 12. září 2022. NZÚ (nová zelená úsporám) light má přinést prostředky na dílčí zateplení a renovace nízkopříjmovým domácnostem, nejvíce ohroženým energetickou chudobou.

Program dovoluje vynaložit peníze zejména na renovace menšího rozsahu. Například zateplení fasády, střechy anebo stropu pod půdou domu. Stát přispěje i na výměnu oken a vchodových dveří. Můžete ale vyměnit jen některá okna, nebo zvolit více různých opatření, tak abyste nabízené finanční prostředky maximálně využili k renovaci obydlí. Na jeden rodinný dům takto lze získat až 150 tisíc korun.

Elektronický příjem žádostí spustilo ministersvo 9. 1. 2023. Požádat o dotaci si ale můžete i na opatření realizovaná po 12. 9. 2022.

Příjem žádostí probíhá až do 31. 8. 2024 nebo do vyčerpání peněz. V případě jejich rychlého vyčerpání však vláda slibuje přidat další finance, aby příjem žádostí mohl kontinuálně pokračovat.

Vše potřebné najdete na přehledných a intuitivních stránkách: Nová zelená úsporám

Pomoci vám může také pobočka třebíčské občanské poradny. Navštívit ji můžete každé pondělí od 8:00 do 17:00 hodin. Najdete ji na Náměstí 80/4 ve Velkém Meziříčí.

Poradenská linka: 606 021 577. Elektronické poradenství:  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.

Jan Uher

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.