Přinášíme vám ohlédnutí za rokem 2022 v rámci sociálních služeb

IMG 20220308_101053_1Také se vám zdá, že čas v poslední době plyne nějak rychleji? Nám, co pracujeme v sociálních službách, to tak někdy připadá. A klademe si otázky, v čem byl uplynulý rok těžký a v čem byl naopak dobrý.

V současné době se staráme mimo jiné o 3 domy s pečovatelskou službou, v nichž bydlí 62 našich klientů.

Brzy však přibude dům čtvrtý a počet u nás ubytovaných klientů se zvýší na 92. Když byl před 20 lety otevírán první DPS, byl věkový průměr zde ubytovaných kolem 60 let. Nyní je jiný – u mužů 74 let a u žen 81.

IMG 20220726_133828Město Velké Meziříčí se dobře stará o své občany, kteří už potřebují pomoc, a pověřilo tímto úkolem náš pracovní tým. Máme 25 zaměstnanců, z toho 20 pečovatelek. Kromě péče o u nás ubytované seniory poskytujeme také tzv. odlehčovací službu. I když jde o službu finančně pro klienty náročnou, je o ni velký zájem. Proto bychom se rádi dále rozšířili o další prostory a další potřebné zaměstnance.

Staráme se také o lidi, kteří chtějí prožít své stáří doma, ale bez naší pomoci se už neobejdou. Rozvážíme jim denně obědy, zajišťujeme nákupy, poskytujeme pečovatelskou službu v místě jejich bydliště.

Snažíme se zkvalitnit práci pečovatelek jejich stálým proškolováním za účasti psychologů, zdravotníků atd. A naše klienty co nejvíce aktivizovat, neboť aktivita v lidech probouzí chuť do života a prospívá zdraví.

Jaký byl náš uplynulý rok? Těžký, ale i dobrý. Dobrý především v tom, že spojil lidi k odhodlání vzájemně si pomáhat.

Do nového roku si všichni přejeme zdraví a štěstí. V rámci aktivizační služby jsme se tedy zaměřili na otázku, co si každý představuje, když se řekne štěstí. A tady je pár odpovědí a různých pohledů na danou otázku. No vlastně, když si je přečteme, zjistíme, že i když je štěstí definováno od různých lidí, opravdu si ho za peníze nikdo nekoupí. A přitom je nejdůležitější pro každého z nás.

A jak takové štěstí pro některé vypadá?
• Štěstí je, když má člověk zdravou rodinu, dobrou práci a hodné lidi kolem sebe.
• Štěstí je, když všichni kolem mě jsou zdraví a spokojení. Abych byla potřebná, protože kdyby mě nikdo nepotřeboval, nebudu šťastná.
• Štěstí je, když jsou moji nejbližší zdraví, šťastní, také v pořádku a spokojení. Rodina mi dává sílu a mám v ní velkou oporu.
• Pro mě štěstí je, když si lidé rozumí, když se mají lidi rádi a když má člověk důvod k obyčejné radosti.

Na samý závěr:
„Domnívám se, že nejšťastnější lidé, které známe, jsou takoví, kteří pracují na tom, aby byli laskaví, nápomocní a spolehliví a štěstí se vkrade do jejich životů..." R. H. S. KUSHNER

Za klienty a organizaci Sociálních služeb města Velké Meziříčí
Mgr. Alena Parkanová a Mgr. Jana Nachtigalová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.