Školáci ve Velkém Meziříčí se lepku bát nemusí

P1780378 1Lidí, kteří trpí nesnášenlivostí k lepku, přibývá. Tito lidé musí dodržovat přísnou dietu. Zajít si na jídlo do zařízení hromadného stravování je pro ně velmi komplikované. To platí i pro děti navštěvující školní jídelny. Ve Velkém Meziříčí je takových dětí nyní devět. Město se proto rozhodlo pro ně vybudovat speciální bezlepkovou kuchyni.

Lepek je bílkovina, kterou obsahují semena pšenice, žita a ječmene. Někomu však škodí.

Těmto lidem lepek poškozuje střeva, která poté správně nepřijímají živiny ani z ostatních potravin. Pro děti ve školních jídelnách to znamená, že nemohou jíst to, co ostatní, a pro rodiče je to velký problém. Tedy vlastně byl. Od září loňského roku funguje v Základní škole Školní (modrá škola) bezlepková kuchyně.

Do té doby museli rodiče dětem vařit speciální stravu doma. Protože dětí přibývalo a někteří rodiče se domáhali lepšího řešení, rozhodla se radnice jednat a věc elegantně vyřešit. Dotazníkovým šetřením v mateřských, základních a středních školách zjistila, že dětí, které chtějí využít nabídku bezlepkové stravy ve školní jídelně, je ve městě devět. A to už stojí za to vybavit bezlepkový kuchyňský koutek, kde by na speciálním zařízení připravovaly vyškolené kuchařky bezlepkové obědy. Dotazník rozeslali pracovníci odboru školství v dubnu 2022 a už v září si děti pochutnaly na prvních bezlepkových obědech.

Navštívili jsme modrou školu a v doprovodu ředitele Petra Blažka si bezlepkový kuchyňský koutek prohlédli. K přípravě pokrmů a jejich expedici slouží oddělený nerezový stůl s robotem, mixérem a kompletním vybavením na přípravu pokrmů. Na tomto zařízení se nesmí připravovat nic jiného.

Cenový rozdíl mezi normálním a bezlepkovým obědem není nijak závratný. Zatímco cena velké porce normálního oběda přijde žáka na 36 korun, za bezlepkový zaplatí jen o 4 koruny více.

Čtyři obědy vydají kuchařky místním dětem a pět jich v nosičích putuje za svými malými strávníky do ostatních škol ve Velkém Meziříčí. V bezlepkovém koutku školní jídelny jsou však kuchařky schopné připravit až 20 obědů denně.

Vše funguje k plné spokojenosti. Kuchařky jsou právem hrdé, že pro děti uvaří třeba i knedlíky nebo upečou perník a rodiče jsou šťastní, že jim odpadlo pracné vaření obědů do krabiček. I děti mají o starost méně a do školní jídelny dochází společně se svými spolužáky.

Jan Uher

P1780372 1P1780374 1P1780375 1

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.