Seriál ze zámku: Pánské módní doplňky

brýle2Potkat muže s ebenovou vycházkovou holí, kloboukem na hlavě, s kostěnou cigaretovou špičkou, popřípadě s vyřezávanou fajfkou se nám v dnešní době může zdát jako čirá fantazie. I když se dnes již s takovými gentlemany zřejmě nesetkáme (či opravdu výjimečně), zmíněné módní doplňky k nim v minulosti neodmyslitelně patřily. A my si některé z nich představíme.

 

hole 3Mezi nepostradatelný pánský doplněk patřila vycházková hůl. V týdeníku Český svět vyšel například v roce 1910 článek o tom, co vše je možné do vycházkové hole ukrýt. Tehdejší pánové si mohli pořídit třeba hůl ukrývající nůžky, hřeben, kartáček na vousy a zrcátko, v jiné byly zápalky a cigaretová špička. V našich muzejních sbírkách se bohužel s podobnými moderními výdobytky nesetkáme, ale i tak vlastníme zajímavé exempláře.

Primárně hole sloužily starším lidem jako pomůcka při pohybu, později se staly vyhledávaným módním doplňkem. Právě funkci dekorativní plnila tenká hůlka vyrobená z ebenového dřeva, jejíž rukojeť má tvar lidské hlavičky s kloboučkem ze slonoviny. V depozitáři nalezneme také dřevěnou hůl z první třetiny minulého století, jejíž rukojeť má tvar ohnuté ptačí nohy s drápy. Do muzea se dostala v roce 1932 darem od Karla Šlapala, správce místní spořitelny.

pouzdroMezi módní doplňky můžeme zařadit i nejrůznější kuřácké potřeby. Tyto drobnosti byly často malými uměleckými díly. A tak když se v depozitáři rozhlédneme, nalezneme krásné cigaretové špičky vyrobené z široké škály materiálů, mezi které patří kost, dřevo, porcelán či srnčí paroh. Kromě samotných špiček máme ve sbírkách třeba i malou schránku, do které bylo možné špičku uložit. Dle dochovaného nápisu byla vyrobená ve Vídni v roce 1891.

fajfky 1Samozřejmě nechybí ani několik kusů fajfek, jejichž hlavičky jsou zdobené různorodými motivy. Nalezneme mezi nimi dřevěné, kdy jedna je vyřezaná do podoby zamračeného muže s vousem, druhá zase nese motiv běžícího srnce. Motiv troubícího jelena a pasoucí se laně se nachází i na jedné z porcelánových hlaviček.

brýle1 2Na pomezí módního doplňku a zdravotnické pomůcky se pak pohybují dioptrické brýle. Těch máme ve sbírkách hned několik kusů, bohužel ve většině případů nevíme nic o původním majiteli či výrobci. Výjimkou jsou brýle, které do muzea daroval velkomeziříčský rodák František Záviška. Kulaté dioptrické brýle se nacházejí v původním kovovém obalu, díky čemuž víme, že pocházejí z vinohradské optiky Františka Červenky.

límečekVyměnitelné límečky

Velmi praktickou součástí oděvu byly v minulosti připínací límečky a manžety, které se dochovaly i v našich sbírkách. Dnes už někteří možná ani netuší, k čemu přesně sloužily. Díky těmto oddělitelným částem nebylo nutné tak často prát celou košili. Stačilo odepnout ušpiněný límec a vyprat jenom ten. Stejně se postupovalo i v případě vyměnitelných manžet. Ovšem vyměnitelné límečky se připínaly poměrně zdlouhavě, a proto byly nakonec nahrazené klasickými přišitými. V depozitáři máme jak košilové stojáčkové límce s malými přehnutými špičkami, tak i manžety pocházející z přelomu 19. a 20. století.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.