Letošní první večer s hostem byl věnovaný Santiniho stavbám

Santini 01Večerem o nejvýznamnějším architektovi tzv. barokní gotiky nás provedla Jana Molnárová. Poutnice, učitelka matematiky ve výslužbě, znalkyně (nejen) vysočinských zákoutí. Žena, kterou zajímá sakrální architektura do krajiny zasazená.

Jana se přes studia matematiky (geometrii a symboliku čísel) dostala právě k Santinimu a stala se jeho obdivovatelkou. Objela množství staveb, spoustu informací si o nich načetla a kostely, kaple, ale třeba i hostince nafotila, aby pak mohla přiblížit Santiniho dílo zájemcům, kteří se scházejí k jejím přednáškám.

První část přednášky byla věnována životu Jana Blažeje Santini-Aichela. Prostředí kamenické dílny v centru Prahy, tělesná vada, intelektuální zdatnost, křesťanská víra, vyučení v kamenickém oboru i v malířství u Jeana Baptisty Mathey, italská architektura a speciálně tvorba architekta Francesca Borominiho, to vše utvářelo později jeho styl.

Z prvního manželství s dcerou Kristiana Schrödera Veronikou Alžbětou mu zůstala jediná dcera, manželka a tři děti zemřely. Do druhého manželství vstoupil s jihočeskou šlechtičnou Antonií Chřepickou z Modlíškovic, což mu otevřelo další stavitelské příležitosti. Spolu měli dceru a syna. Santini zemřel ve 46 letech a zanechal po sobě závěť, v níž mj. myslel i na lidi bez domova a vězně.

Ve druhé části přednášky jsme se věnovali jeho stavbám. Santini už ve 23 letech získal první zakázku: stavbu cisterciáckého kláštera na Zbraslavi. Následovalo pak množství dalších sakrálních staveb: kostely Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci, sv. Jana Nepomuckého na Zelené hoře, Obyčtově, Zvoli, Horní Bobrové, klášterní kostel v Kladrubech, klášter v Plasích, kaple v Mladoticích. Prošli jsme i několik necírkevních staveb jako např. zámek Karlova Koruna v Chlumci nad Cidlinou nebo hospodu a hospodářský dvůr v Ostrově nad Oslavou.

V následné diskuzi jsme obdivovali stavby postavené ve vodě na dubových pilotech, dotkli se nejistého autorství některých staveb nebo „pouhých" Santiniho rekonstrukcí (Němečkův hostinec ve Vojnově Městci).

Večer jsme začali veršem 127. žalmu: „Nestaví-li dům Hospodin, nadarmo se namáhají stavitelé." V Santiniho přístupu k architektuře byla zřetelná víra. Šlo mu nejen o perfektní výsledek, ale také o cestu, která k němu vede. Záleželo mu na těch, kterým je stavba určená a komu bude sloužit. Ať to byl Bůh, znavený poutník, šlechtic, kanovník nebo čeledín, při stavbě na ně myslel. Proto jsou jeho stavby dodnes požehnáním.

Markéta Slámová

Santini 03Santini 03bSantini 04

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.