Tradiční únorové veselí jsme si užili

Masopust 2Den, který nese jméno Valentýn a zároveň ukončuje první polovinu února, patří lásce. A co nás všechny nejvíce spojuje? Přece láska k jídlu a dobrý pocit z odvedené práce. A právě obyvatelům domova pro seniory ve Velkém Meziříčí se podařilo spojit příjemné s užitečným při pořádání tradiční moravské zabijačky a masopustního průvodu.

Všechno začalo brzy ráno, kdy se pod kotlinou rozdělal oheň a obyvatelé pomalu začali zpracovávat suroviny do polévky. Pracovalo se však na více stanovištích. Škrábala se kořenová zelenina, někdo loupal cibuli a česnek, jiní se pustili do krájení sádla na domácí škvarky. Nejodvážnější s nejvíce zkušenostmi špejlili jitrnice a připravovali nohavice na tlačenku. Po akci čekal na seniory zasloužený odpočinek s ochutnávkou a posezením u živé muziky s Vladimírem Bendou. Tolik vůní, chutí, znalostí a radosti.

Domov ctí lidové zvyky a obyčeje, kam se řadí i postní doba. Podle starých tradic je únor měsícem hodokvasů a masopustního veselí. V domově ostatky probíhají hlavně pro zábavu. A tak to má být. I letos se tedy zaměstnanci i obyvatelé převlékli do libovolných masek, samozřejmě dobrovolně, a špalírem prošli společenské prostory domova. K průvodu zahrála kapela Líchbend z Kamenice. A tím vznikl další parádní den, plný smíchu, módních výstřelků a nových krásných vzpomínek.

Veronika Krátká

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.