Seriál ze zámku: Sbírka vývěsních štítů

Zámek 01V dnešním díle se přeneseme z prostor zámku do samotného centra Velkého Meziříčí. Díky souboru vývěsních štítů, které se nacházejí především v muzejním depozitáři, se porozhlédneme v minulosti našeho města. K poznání regionální historie neslouží pouze dobové fotografie, obrazy či archiválie, ale pomoci nám mohou také další trojrozměrné sbírkové předměty. Tentokrát nám poslouží soubor vývěsních cedulí, který obsahuje především štíty lákající do nejrůznějších pohostinství.

 

Zámek 03Štíty bývaly umístěny nad vchodem do domu či dílny, kde bylo provozováno řemeslo, popřípadě se tam nacházela nějaká další provozovna. Některé z nich můžeme považovat i za malá umělecká díla a dodnes jsou cenným dokladem historie uměleckého řemesla. Štíty byly v minulosti mnohem více umírněné a svým provedením ve většině případů odkazovaly k názvu hostince či dílny.

V roce 1928 se do muzejních sbírek dostala zhruba desítka vývěsních štítů, mezi kterými se nacházely poutače hned na několik hostinců. Některé z nich ještě existují, další si pamatujeme z nedávné minulosti, naopak o jiných jste možná ani neslyšeli.

Zámek 04Není ale snad nikoho, kdo by v Meziříčí neznal hotel U Bílého koníčka či U Zlatého lva. Není třeba je blíže představovat, všichni vědí, kde se nacházejí. Hostinec U Zlatého lva byl známý také jako hotel Mottl, jelikož od roku 1924 patřil právě Františku Mottlovi. Není určitě překvapením, že motiv vývěsního štítu zcela odpovídá názvu, tudíž je v tmavém rámu umístěn zlatý lev stojící na zadních a mající korunu na hlavě.

Zámek 06Dalším známým podnikem byl hostinec U Černého orla, který v roce 1912 zakoupil Vavřinec Pavelka, což se následně promítlo i do textu vývěsní tabule. Později byl hotel přejmenován na Horácko. Nedaleko se nacházel také hostinec U Bílého anděla, který nám připomíná další z dochovaných předmětů. Hostinec se nacházel v sousedství radnice a musel ustoupit stavbě nové lékárny.

Méně známý je ovšem hostinec U Modrého hroznu, který se v minulosti nacházel v domě v Komenského ulici. Jelikož štít měl za úkol kolemjdoucím napovědět, co se v domě nachází, je v tomto případě na bohatě zdobeném ramenu zavěšen trs hroznů odkazující právě k hostinci.

K hospodským zařízením neodmyslitelně patří pivo, které se zde i v minulosti vařilo. Dochovaná cedule z přelomu minulého století láká například na pivo z místního knížecího Lobkowiczkého pivovaru. Nechybí ani štít propagující prodej tabáku či dílnu podkováře s dochovaným letopočtem 1818.

Zámek 02Horní Město

Hostince se nenacházely pouze v samém středu města, ale mohli bychom je najít také na Horním Městě. Zřejmě nejznámější a také doposud fungujícím hostincem (dnes také hotelem) je U Bílého koníčka, který byl v první polovině 20. století znám díky svému majiteli jako Hotel Pohlodek. Není žádným překvapením, že vývěsní štíty, které máme ve sbírkách dochovány dva, přesně odkazují k názvu hostince. Na Horním Městě se pak nacházela také Wofensteinova hospoda U Císaře, jejíž vývěsní tabule má zcela jednoduchý obdélníkový tvar a zdobí ji portrét mocnáře, který zval kolemjdoucí k návštěvě tohoto podniku.

Lucie Pavelcová

Reklama
  • Městský úřad Velké Meziříčí hledá investičního technika

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.