Seriál ze zámku: Císařské manévry

1 12_-_kopieV letošním roce si připomínáme 114 let od císařských manévrů. Ty se v okolí Velkého Meziříčí konaly na počátku září roku 1909. Kromě samotného vojska se sem sjela řada významných osobností, mezi kterými nechyběl rakousko­‑uherský císař František Josef I., německý císař Vilém II. a následník trůnu František Ferdinand d'Este. Několik připomínek na tuto událost se nachází také v muzejních sbírkách, některé z věcí pak uchovávají jako vzpomínku majitelé zámku.

DSC 2737_-_kopieV zámeckých expozicích je například vystaven průkaz opravňující ke vstupu do prostoru, kde se manévry konaly. Vyhotoven byl na konkrétní jméno a byl opatřen pořadovým číslem, v našem případě se jedná o průkaz číslo 1479. V rámci prohlídkového okruhu návštěvníci nahlédnou také do ložnice, která v době manévrů patřila rakousko­‑uherskému císaři. Prohlédnout si v ní mohou dřevěnou barokní postel, ve které František Josef přenocoval.

Jako připomínka významných hostů na zámku zůstaly uchovány jejich podpisy, a to obou císařů, arcivévody Karla, následníka trůnu Františka Ferdinanda d'Este a jeho manželky Žofie.

DSCN9888V archivních fondech se nachází také množství fotografií, které průběh manévrů dokumentují. Zaznamenány jsou nejen momenty přímo z terénu, ale také například slavnostní výzdoba před velkomeziříčským zámkem.

Právě na slavobráně a na vstupní bráně vedoucí na nádvoří byly zavěšeny velké ovály zdobené moravskou a rakouskou orlicí. Na kruhovém plátně pak byly vyvedeny iniciály německého císaře Viléma II. a rakousko­‑uherského císaře Františka Josefa I.

DSCN9885V rámci manévrů byly zhotoveny také různé upomínkové předměty. Ve sbírkách muzea se tak můžeme setkat s medailí, na které je zobrazen jak František Josef I., tak i jeho německý protějšek Vilém II. Medaile o průměru necelých 3 centimetrů obsahuje také dvojjazyčné české a německé sdělení, že se jedná o upomínku na císařské manévry u Velkého Meziříčí na Moravě v roce 1909.

S20C-423082408340 -_kopieSvětlo světa spatřily rovněž vzpomínkové pohlednice, kterých bylo vydáno hned několik druhů. Jednalo o barevné okénkové pohlednice s různými pohledy na město a zámek hraběte Františka Harracha. Povětšinou na nich nechyběli oba dva císaři, v některých případech byli vyobrazeni i další významní účastníci, jako byl například následník trůnu František Ferdinand d'Este či arcivévoda Evžen.

Jelikož manévry byly velmi sledovanou událostí, byli zde přítomni také zpravodajové jednotlivých listů. Díky tomu o událostech referovaly Lidové noviny, Národní listy či Rovnost, přičemž právě originály článků z Rovnosti se v našem archivu nacházejí.

Soupis výdajů_-_kopieSoupis výdajů

Manévry se samozřejmě netýkaly pouze zámku, ale žilo jimi celé město. V rámci příprav byla ve městě provedena řada úprav. V archivu nalezneme dokument „Přehledný soupis výdajů vzešlých následkem císařských manévrů městské obci Velkému Meziříčí", kde jsou jednotlivé práce a úpravy sepsány a samozřejmě také vyčísleny. Díky tomu víme, že město investovalo nejen do předláždění silnic či opravy školních budov, městské věže a radnice, ale pořídilo také nosítka pro nemocné, obvazy a jiné antiseptické potřeby či hasicí přístroje s příslušenstvím. Peníze byly vyčleněny také na výzdobu města a veřejných budov, na opravy památných soch na náměstí či na přípravné práce k ubytování vojska.

Lucie Pavelcová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.