Děje se v knihovně tentokrát na téma Aktualizace

DSC02718Aktualizace je nezbytným protipólem akvizice. Zatímco ten druhý pojem skrývá radostný proces získávání a zpracování lákavých novinek, za aktualizací se schovává odvrácená tvář oprav poškozených a vyřazování nadále nepoužitelných dokumentů. Jak zjistíme, který titul potřebuje zvýšenou péči nebo má tu smůlu a půjde úplně z kola ven? Docela jednoduše.

Jednou za pět let tak na dva týdny zavřeme, protože nás a knihovní fond čeká revize. Knihu, audioknihu i hru bereme jednu po druhé do rukou a podrobujeme je důkladné vizitě. Při ní zjistíme, v jaké kondici se aktuálně nachází. Nepotřebuje slepit ve hřbetu? Neocenila by nový obal? Není okousaná od psa, vykoupaná ve vaně, politá kafem, počmáraná mrňousem? No a proto vidíte na prvním snímku ty haldy. Na některých kupách jsou marodi, které dokážeme vyléčit a vrátit je do běžného života. Na jiné uléhají pacienti, kterým už není pomoci. Jsou natolik zdevastováni, že oprava či očištění nepomohou a budou vyřazeni. Překvapivě mezi nimi polehávají také zdánlivě zdatné kousky v plném zdraví.

IMG 7532Ty se často rekrutují z míst určených pro díla dlouhodobě nepůjčovaná či vlastněná ve více exemplářích. Nutno ale také zmínit, že v půjčovnách i skladech najdeme díla nedotknutelná, která se nevyřazují, pokud za ně nemáme náhradu. Jde zejména o regionální fond. Hájený je též zlatý fond toho nejlepšího, co bylo kdy napsáno. Už jen proto, že jde často o četbu vyžadovanou školami, takže se multiplikáty hodí. A co se už naopak nehodí, nás opouští v souladu s pravidly danými zákonem i vyhláškou. Často nejde taková kniha daleko, ale uvelebí se na stole druhé šance nebo v některé knihobudce. Možná jste se už sami někdy takového vyloučence ujali a stali se tak malým kolečkem v procesu AKTUALIZACE.

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.