Škeblice před branami

1596 002V některých rybnících nacházejících se v jižních Čechách a v kraji Vysočina se v posledních letech zabydluje nezvaný a nevítaný host - totiž škeble asijská, označovaná častěji také jako škeblice.

Oproti našim původním škeblím rybničným či říčním bývá podstatně větší, na rýhovaném vnějším plášti lastury mívá odstíny fialové barvy - a vnitřní stranu, kterou lze vidět po otevření celé lastury, má zabarvenou dorůžova. To na rozdíl od našich škeblí, které mají onen opalizující perleťový vnitřek více bílý.

Škeblice asijská (Sinanodonta woodiana) byla nalezena i v několika rybnících na Humpolecku. Je vlastně skutečnou pohromou, neboť vytlačuje původní zcela neškodné druhy, a navíc napadá i žábry našich ryb.

Zmíněné problematice se v tomto týdnu, a sice v pondělí 20.11., věnovalo také zpravodajství České televize. Pro nás je zajímavé, že záběry k tomuto ožehavému tématu byly natáčeny v sobotu 18.listopadu při výlovu rybníka Zvonďáku v Jívoví u Křižanova. Slovo dostal i nájemce této vodní plochy, jímž je dobře známý místní občan Jaroslav "Zvonda" Horký. K jeho velké úlevě zde televizní štáb v čele s reportérkou Michaelou Knížkovou onoho zlého mlže naštěstí neobjevil. Reportáž trvá asi minutu a půl a je ve zpravodajském bloku, jenž zabírá celkem 25 minut, zařazena až na konci.

Komu zmíněná relace unikla, může si ji zpětně dohledat na internetu. Kromě Jívoví je zde ale ještě dříve pojednáno také o lesním hospodaření na Žďársku.

Vladimír Pařil

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.