Sportovní rybáři bilancují a plánují

river-7718720 webV roce 2024 vstupuje pobočný spolek Moravský rybářský svaz Velké Meziříčí již do 128. roku své činnosti. V našem městě značně stoupá zájem o sportovní rybářství, o čemž výmluvně svědčí výrazný nárůst členské základny. V uplynulém roce 2023 se její počet zvýšil na 890 členů, z nichž bylo 142 dětí do 15 let. Zvlášť potěšitelným faktem je probouzející se zájem dětí, které si – v dnešní hektické době – přece jen dokáží najít cestu od počítačových her k přírodě.

Při Dóze pracovaly v roce 2023 čtyři rybářské kroužky mládeže. Dva ve Velkém Meziříčí a po jednom v Borech a Radostíně nad Oslavou. Jejich absolventi své nabyté vědomosti zúročili v květnu, když v sídle Rybářského domova pod vedením vedoucího kroužků Miloslava Valy složilo 64 dětí závěrečné zkoušky.

Práce místních sportovních rybářů není nijak jednoduchá – je třeba si uvědomit, že obhospodařují říční mimopstruhové revíry v délce 37 km o výměře 26 ha. Sportovním revírem je i pstruhový úsek řeky Oslavy o délce 10 km a výměře 7 ha. K uvedeným revírům patří i tři sportovní rybníky o celkové výměře 10,8 ha. Rybáři obhospodařují i 26 ha chovných ploch a 2 rybochovná zařízení. Ten, kdo by se domníval, že jedinou starostí rybářů je osazování sportovních revírů pro pouhou potěchu svých členů, je na velkém omylu. Jejich povinností je též návrat tzv. reofilních druhů ryb do našich vod. Jedná se o ryby, které kdysi bývaly v našich vodách hojné, ale nyní se postupně vytrácejí či vymizely úplně. Tento nepříznivý stav postihl území celé republiky a místní rybáři stojí v popředí boje o jeho nápravu. V chovu ostroretky, mníka a jelce je spolek zcela soběstačný, naopak přebytky se prodávají v rámci MRS i jiným spolkům. Nákupem se řeší pouze parma a i to by se mělo v průběhu roku změnit.

V chovu reofilních ryb nasadili místní sportovní rybáři pomyslnou laťku vysoko a nastavený trend se udrží pouze za předpokladu, že jim nebudou vypovězeny nájemní smlouvy některých chovných ploch.

Práce rybářů ani zdaleka neobnáší pouze jarní a podzimní výlovy chovných ploch a nasazování jejich sportovních revírů. Především je třeba dbát na to, aby v chovných rybnících byl připraven dostatečný počet ryb pro následující období. Probíhají opravy rybníků, úpravy přístupových cest, letní krmení na chovných plochách, přelovování chovného a pstruhového úseku, sečení hrází, zmíněné výlovy a rybáři nepoznají odpočinku ani v období, kdy hladiny rybníků pokryje led. Měří se obsah kyslíku, popřípadě se vysekané otvory osazují větráky. Zima je časem, kdy probíhá údržba vozového parku, opravují se el. agregáty a lovební pomůcky.

V roce 2023 se místní rybáři dokázali vypořádat se svými úkoly nadmíru dobře. Nasazovací plán byl bezezbytku splněn. Na mimopstruhových revírech byl nasazovací limit dokonce překročen. V oblasti chovu ryb lze s uspokojením konstatovat, že je připravena dostatečná zásoba ryb na jarní nasazení sportovních revírů i produkčních rybníků. Chod spolku řídil 13členný výbor. Každý z jeho členů celoročně svědomitě pracoval na svěřených úkolech. Za rok 2023 nutno ocenit za neutuchající aktivitu a velké penzum odvedené práce stavebního technika Luboše Ventrubu. Druhým zasluhujícím velké uznání je jednatel pobočného spolku Zdeněk Chrást, který rybářům obětoval velké množství času. Činnost výboru celoročně probíhala pod bedlivým dohledem kontrolní a revizní komise pobočného spolku.

V půli ledna, ač ještě není dokončena účetní uzávěrka a daňové přiznání, je zřejmé, že hospodaření spolku bylo v roce 2023 úspěšné.

V průběhu roku 2023 došlo ke změně na postu předsedy našeho pobočného spolku. Od voleb konaných v březnu 2022 tuto funkci odpovědně zastával Bohumír Machát, nejzkušenější člen výboru. Ten však v měsíci září 2023 na funkci předsedy ze zdravotních důvodů rezignoval a na uvolněné místo byl na schůzi výboru řádně zvolen – po cca jedenapůlleté vážnými rodinnými důvody vyvolané přestávce – opětně člen výboru a bývalý předseda Miloslav Vala. Bohumír Machát si za svůj postoj a ochotu ujmout se náročné a odpovědné funkce v nelehkém období po posledních volbách nového výboru zaslouží upřímné poděkování. Taktéž si zaslouží obrovský dík za veškerou vykonanou práci v náročné funkci pro spolek, a to i přes občasné zdravotní obtíže. Dovolte nám popřát mu brzké uzdravení.

Poděkování si zaslouží i Miloslav Vala, který se této náročné a odpovědné funkce opět ujal.

Nový předseda má smělé plány a pro rok 2024 si společně s výborem vytyčil následující úkoly:

  1. návrat k rozpracovaným projektům,
  2. oprava a rekonstrukce vypouštěcích zařízení na rybnících Lalůvka 3 a Lalůvka 4,
  3. generální oprava rybochovného zařízení pod rybníkem Lalůvka 2,
  4. modernizace sídla rybářského spolku,
  5. zavedení informačního systému svazu MORS II,
  6. zahájení experimentálního chovu pstruha obecného v říčním korytě chráněného pásma,
  7. rozmístění turistických informačních tabulí u revírů MRS.

Závěrem nám dovolte pozvat členy našeho pobočného spolku na výroční členskou schůzi, která se bude konat dne 9. 3. 2024 v 8:45 v sále hasičské zbrojnice ve Velkém Meziříčí. Členové spolku budou na schůzi informováni o všech podstatných záležitostech z činnosti spolku v průběhu minulého roku. Své zprávy jim tak postupně přednesou jak předseda a jednatel, tak i hospodář spolku a předseda kontrolní a revizní komise. Důležitou součástí jednání bude seznámení s výsledky účetní závěrky za r. 2023 a s rozpočtem nákladů a výnosů na r. 2024. V rámci diskuse mohou přednést své podněty a návrhy či případné kritické připomínky.

Dovolte nám poděkovat za práci odvedenou v r. 2023 našim členům, kteří se o zajištění všech výše uvedených činností svojí osobní, téměř každodenní prací, zasloužili. Jde o členy rybničního a pstruhového odboru, kteří na úkor svého pohodlí a svých rodin vykonávají důležité práce pro pobočný spolek a bez nichž by spolek nemohl svoje středisko rybochovu provozovat.

Přejeme všem našim členům pevné zdraví, osobní pohodu a hodně příjemně strávených chvil u vody.

Petrův zdar!

Výbor MRS pobočného spolku Velké Meziříčí

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.