Děje se v knihovnách

IMG 8823Je to tady! Městská knihovna zůstane pro své čtenáře v dubnu nekompromisně zavřená. Zamkneme dveře i bibliobox. Zvedneme telefon? Odpovíme na mail? No, dosti lajdácky. Ale poflakovat se rozhodně nebudeme. Zatímco v březnu jsme sbalili, rozložili, převozili, postavili a zabydleli hlavně veškeré sklady; v dubnu nás čeká stejný proces s půjčovnami a kancelářemi. Také nekončící úklid, údržbářské práce, neočekávané problémy a papírová válka. Zkrátka, jak už víte, stěhujeme se na dobu dvouleté rekonstrukce do Charity.

Na prvním záběru nakukujete do budoucí čítárny, kde mají mezipřistání díla z venkovního skladu. Za chvíli bednu po bedně vezmeme do rukou a seřadíme je za sebe jako vagónky vláčku, a to podle příjmení autorů v nich uložených. Potom postupně zamíří do své cílové stanice o pár místností vedle. Vyskládat na poličky musíme knížku vedle knížky pěkně systematicky, aby každá z nich byla k nalezení okamžitě, jakmile o ni někdo požádá. (Všimli jste si, že druhá fotografie nabízí pohled na zabydlování jiného, tedy vnitřního skladu?)

IMG 8812„Na mě z těch vašich článků dejchá deprese," pronesla jistá soucitná dáma. Opáčila jsem, že zde uveřejňujeme pouze optimistické záběry provázené radostnými komentáři. Ona na to, že je lépe vyhořet, než se stěhovat. Jindy a jinde se mi dostalo velmi procítěného politování: „To musí bejt hrozný!" Není to žádná legrace, ale zvládnout se to dá. Zvláště se sehraným týmem, spolehlivými brigádníky, ochotnými dobrovolníky a podporou z mnoha stran. Tak tedy na konci března setkání Staré dobré časy pro všechny, kdo kdy v knihovně pracovali, komentované prohlídky obou budov pro veřejnost a potom už jen zabouchnout dveře a vyhrnout si rukávy. Není čas na nostalgii. Spěcháme. Městská knihovna totiž nezůstane pro své čtenáře nekompromisně zavřená dlouho. Už ve čtvrtek 2. května přivine návštěvníky do své laskavé náruče.

Ivana Vaňková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.