Chlapi z Olší si mákli a májka stojí

P1860877K podvečeru posledního dubnového dne patří odpradávna stavění máje jako symbolu lásky, která je bytostně spojena s nastupujícím měsícem lásky, tedy květnem. Májku v úterý stavěli i v Olší nad Oslavou.


Přivezená májka byla na místě (u kulturního domu) ještě důkladně upravena, aby zaprvé sedla do připraveného kovového držáku, a také aby suky nebránily v pohybu lan od zvedacích ráhen.

Pak nastoupily ženy a děti, které ozdobily vrchol májky i pod ním zavěšený věnec. Ke zdobení se tradičně používá krepový papír. A pak už je to věc chlapů. Jak se říká „do teplých" bafnou ráhna a pomalu zvedají, zapřou, posunou pomocí lan ráhna níže a znovu zaberou. A to se děje tak dlouho, dokud máj nestojí.

V Olší nestaví májku do vykopané díry, jak bývalo zvykem dříve, ale mají na to připravenou speciální „rouru" na čepu, a až májka stojí, celé zařízení se ukotví matkami na šrouby a je hotovo. A může se ta dřina jít spláchnout dobrým mokem.

-pch-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.