Měsíčník Velkomeziříčsko nestojí více peněz

vm penizeReakce na text Velkomeziříčsko žádá téměř 1.000.000 Kč!!!, publikovaný 13. 12. 2015 na webu NovinyVM.

1. Web NovinyVM publikoval výše uvedený nepodepsaný text, ve kterém uvádí, že měsíčník Velkomeziříčsko, jehož vydavatelem je JUPITER club, s.r.o., stojí ročně 976.000 Kč.

2. Text obsahuje také další řadu nepravdivých informací.

3. Anonymní autor například vypočetl, že jedna rodina za Velkomeziříčsko platí 200 korun měsíčně. To je tak neskutečně absurdní tvrzení, že na ně není možné ani nijak rozumně reagovat. Pokud bychom totiž vzali v úvahu (stejně jako autor textu) náklady na měsíčník Velkomeziříčsko (347.604 Kč) a podělili je počtem vydání ročně (12) a počtem domácností (5.029), vychází částka 5,75 Kč. Tu ovšem žádná domácnost neplatí, jde o výdaj z rozpočtu JUPITER clubu, s.r.o. Kde vzal tedy autor textu oněch absurdních 200 Kč placených rodinami je otázkou.

4. Navíc je třeba zdůraznit, že Velkomeziříčsko není jen měsíčník, jak se NovinyVM snaží neustále veřejnosti podsouvat. Měsíčník je doplňkem k elektronické části, nikoliv podstatou.    

5. Tyto nepravdy jsou však v textu zejména proto, že NovinyVM žádným způsobem nekontaktovaly JUPITER club, aby si své domněnky ověřily. Tato praktika, kdy autor textu uvádí své nepodložené úvahy, aniž by je konfrontoval s realitou, se stala v případě tohoto webu pravidlem.

6. Proto vše uvádím na pravou míru.

7. Výroba měsíčníku Velkomeziříčsko stojí ročně 347.604 Kč, nikoliv bezmála milion, jak NovinyVM nepravdivě tvrdí.

8. Ostatní peníze jsou náklady na nové způsoby a formy informování obyvatel města, které doposud nebyly (a tudíž nemohly stát žádné peníze).

9. Jde zejména o web, který denně přináší v průměru čtyři zprávy z města a místních částí. Jeho aktuální návštěvnost je v průměru 2.700 unikátních návštěv týdně a každý měsíc roste o zhruba 22 procent.

10. Dále jde o týdeník v podobě e-mailového newsletteru. Ten dnes odebírá 237 lidí a toto číslo samozřejmě také v čase roste.

11. Dalším prvkem je komunikace na sociálních sítích – rychlé zprávy na facebookové stránce Velkomeziříčsko a videa na YouTube kanálu Velkomeziříčsko.

12. Toto vše je propojeno s novým městským webem.

13. Jednoduše řečeno: NovinyVM účelově zkreslily skutečnost, když do nákladů Velkomeziříčska nezapočítaly to nejpodstatnější.

14. Je to stejné, jakoby uvedly, že městské osvětlení stojí o milion korun více, ale přitom zamlčely, že je osvětleno nové sídliště o padesáti ulicích.

15. Ačkoliv do jisté míry chápu postoj webu NovinyVM, protože Velkomeziříčsko, coby týdeník s klesajícím nákladem pro ně nebylo ohrožující a dnes naopak informuje zdarma všechny, přesto považuji nepravdy a zkreslování skutečnosti za skandální a nepřijatelný způsob chování.

16. Velmi vážně proto vyzývám NovinyVM, aby pro příště volily uměřenější tón svých textů a zejména aby si alespoň jedenkrát zkusily svá tvrzení ověřit.

17. Přes to všechno přeji redakci NovinyVM a zejména všem obyvatelům našeho města klidný a pokojný advent.

Milan Dufek,
jednatel JUPITER clubu, s.r.o.  

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.