Výsledky ankety odpovídají skutečnosti

anketaReakce na text publikovaný 4. 12. 2015 na webové stránce NovinyVM.cz pod názvem Velmi zvláštní výsledky radniční ankety? NovinyVM 4. prosince publikovaly nepodepsaný text, jímž se pokusily zpochybnit výsledky ankety o symbolický objekt města, kterou vypsalo Velkomeziříčsko.

Anketa o tom, který symbol města by lidé rádi viděli na kruhovém objezdu u Dolních Radslavic, byla vypsána proto, abychom získali co nejvíce námětů. Jejím účelem tedy nebylo určit, co na kruhovém objezdu bude umístěno, ale shromáždit nápady od obyvatel a seřadit je podle toho, co se jim nejvíce líbí. Anketa zaujala doslova tisíce čtenářů, kteří se tím aktivně zapojili do dění ve městě.

Redakce webové stránky NovinyVM však anketě přikládá větší význam, než ve skutečnosti má, a snaží se vzbudit dojem, že jde o závazné referendum o samotné existenci našeho města.

V důsledku toho anonymní text obsahuje nepravdivá tvrzení a v některých případech i záměrné lži. 

Redakce nijak nekontaktovala Velkomeziříčsko, aby svá tvrzení ověřila. To, že je možné publikovat pouze ověřené informace, je přitom nejzákladnější pravidlo jakékoliv žurnalistiky.

Proto uvádíme nepravdivá tvrzení redakce NovinyVM touto formou na pravou míru:

Redakce webu NovinyVM se podivuje nad tím, že výsledky ankety na webu a skutečné výsledky se od sebe liší. Je to jednak tím, že anketu tvořilo nejen elektronické hlasování na webu Velkomeziricsko.cz, ale i „fyzické“ hlasování prostřednictvím hlasovacího lístku, otištěného v měsíčníku Velkomeziříčsko. A zadruhé jsme uvedli výsledný počet platných hlasů.

Dále redakce NovinyVM zpochybňuje ankety Velkomeziříčska obecně a poukazuje na svá historická tvrzení o jejich špatném zabezpečení. K tomu uvádíme: elektronické ankety jsou nastaveny tak, že lze hlasovat pouze jedenkrát za 24 hodin a je to vždy výslovně uvedeno v pravidlech. Toto nastavení lze samozřejmě (při troše vědomostí o internetu) obejít. V takovém případě ale Velkomeziříčsko tyto hlasy „proti pravidlům“ vidí a do výsledku je nezapočítává, neboť nejsou platné

Proto se finální součet hlasů liší od výsledků, které ukazují čísla u ankety na webu. 

Zároveň upozorňujeme redakci NovinyVM, že u těchto hlasů „proti pravidlům“ jsou zaznamenány nejen datum a čas, ale zejména i IP adresa počítače, ze kterého k takto opakovanému hlasování došlo. Tato informace by měla být výstrahou pro všechny, kdo opakovaně hlasují nikoliv proto, aby pomohli svému favoritovi, ale proto, aby ankety cíleně poškodili.  

NovinyVM uvádějí, že anketou bylo manipulováno. Ano, anketou se někdo pokoušel podvodným hlasováním manipulovat, ovšem zabezpečení ankety je dostatečné a podvodné hlasy výsledek ankety neobsahuje. 

Velmi důrazně prosíme NovinyVM, aby věnovaly kvalitě svého vlastního zpravodajství přinejmenším stejnou péči, jakou věnují Velkomeziříčsku. 

Pak by se totiž nemohlo stát, že by publikovaly lživá, neověřená a skandální tvrzení, jako v tomto případě. 

Martina Strnadová
vedoucí redaktorka Velkomeziříčska 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.