Václav Malinský chce pěšky přejít Česko a podpořit nemocného Matěje

po 08Václav Malinský, který nedávno procestoval jihovýchodní Asii, plánuje další putování. Vyrazí napříč Českou republikou s cílem pomoci Matěji Kociánovi, který je již šest let v bdělém kómatu.

 

 

IMGP9399Téměř pětadvacetiletý Václav Malinský z Křižanova se na konci minulého roku vrátil ze své cesty po zemích jihovýchodní Asie (viz náš rozhovor ZDE). Jak nám sdělil již v lednu, doma už nemůže téměř vydržet, takže plánuje zase putovat.

Tentokrát se rozhodl, že přejde pěšky Českou republiku z nejvýchodnějšího bodu do toho nejzápadnějšího. Cestu naplánoval spíš po jižních oblastech země, jižní Moravu vyloženě projít chce. Cesta ho přibližně povede přes Kyjov, Pavlovice, Moravské Budějovice, Tábor a Plzeň. Nejde jen o cestu samotnou, Václav ji spojil s dobročinnou činností.

„Nápad přišel sám od sebe. Když už někam půjdu, tak by bylo dobré, aby měla cesta hlubší význam. Myslím si, že pomoct někomu cestováním je dobrý nápad. Napadla mě charita. Začal jsem teda psát různým organizacím a nakonec jsem na internetu narazil na příběh rodiny Kociánových z Brna. Hned jsem věděl, že tohle bude důvodem mého putování," osvětlil Václav svoji myšlenku.

pred 02Matěj Kocián je od svých tří roků už šest let v bdělém kómatu. Skončil tak po banální operaci mandlí a péče o něho je nákladná a náročná. „Oslovil jsem tedy rodiče Matěje a reagovali hned druhý den, což mě po předchozích zkušenostech překvapilo. Setkal jsem se s nimi a projekt se jim velmi zamlouval, především proto, že cesta povede přes Česko, a tak se celý příběh Matěje může dostat více do obecného povědomí."
„Sednu na vlak a dorazím do nejvýchodnějšího bodu Česka, což je místo nedaleko Jablůnkova. A vyrazím. Kamkoliv přijdu, kohokoliv potkám, toho seznámím s Matějovou situací. Zároveň hodlám vyzkoušet Čechy, zda mi poskytnou střechu nad hlavou. Na vesnicích hodlám využít hospody, nejen abych tam šířil svoje poslání, ale abych si případně domluvil i nějaký nocleh," plánuje Václav dál. Stravu si bude hradit sám, samozřejmě ale bude rád, když ho lidé na něco dobrého pozvou. Ti navíc mohou na facebookových stránkách nebo na webu Cesta za sny sledovat, kde se zrovna Václav nachází a počkat na něj na návsi, anebo o něm dát vědět svým příbuzným či známým.
A jak vlastně bude probíhat pomoc Matějovi? Všichni, které Václav s příběhem Matěje seznámí a kteří budou chtít přispět, mohou zaslat dárcovskou SMS nebo zaslat peníze na speciální účet. Platby přicházející díky Václavově cestě budou odlišeny variabilním symbolem. Účet a vše okolo má na starosti organizace založená speciálně na získávání prostředků pro Matěje.

Na cestu přes Česko vyráží už 21. dubna a celou cestu chce zvládnout během měsíce. Václava poznáte podle jedinečného trika a vlaječky, takže koukejte kolem sebe a třeba ho potkáte. A navíc, jedno pivo si odpustit můžeme a DMS zaslat. „Myslím si, že je to ta nejjednodušší forma pomoci, kterou pro Matěje můžete udělat, protože vás to bude stát pouze pár vteřin času," vzkazuje Václav na závěr. Václavovi přejeme štěstí, ať se mu do Krásné nedaleké Aše podaří dorazit.

Více informací nejen o cestování, ale i o Matějovi naleznete na www.cestazasny.com.

Ondřej Nagy

00Mapa cesta

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.