Krytý bazén má být součástí multifunkčního komplexu

young-1245311 1920Spolek Meziříčská iniciativa 2015 (MI 15) v nedávné době oživil ideu výstavby krytého bazénu, který by byl součástí většího sportovně-relaxačně-léčebného celku. Tento záměr se setkal se značným pozitivním ohlasem napříč spektrem obyvatel. Objevily se také kritické hlasy, které byly v mnoha ohledech podnětné. Následující řádky mají více vysvětlit záměry týkající se zmíněného komplexu včetně krytého bazénu.

Krytý bazén jako součást multifunkčního komplexu

Je zcela jasné, že v dnešní době stavět samotný krytý bazén je ekonomicky nevýhodné a nerentabilní. Uvažovaný krytý bazén by byl součástí většího sportovně-relaxačně-léčebného komplexu.

Co by bylo součástí komplexu?

Předsedkyně MI 15 Libuše Kotoučková předkládá vizi Multifunkčního relaxačního centra, kterou společně členové spolku vytvořili: bazén 25 m - pro relaxaci všem, k tomu může vzniknout také plavecký oddíl, nezbytné je ubytování, restaurace, ze služeb by pak komplex mohl nabízet například kabinu se simulací volného pádu, mateřskou školku s multirozvojovou výchovou, víceúčelový sál, který by sloužil jako školicí centrum pro různé osobní či firemní terapie. V plánu je též sauna, vířivka, masáže, malý obchůdek s pomůckami, prostor pro rekreaci a rehabilitaci zdravotně postižených občanů, kde by byla pro handicapované zajištěna i mechanizace (plošina, na které by byli postižení lidé spouštěni do bazénu).  „Tento výborný nápad jsme ocenili u nového člena našeho spolku, který je zdravotně postižený,“ pochvaluje si předsedkyně spolku a dodává, „samozřejmě výše zmíněné nápady jsou prozatím spíše orientační pro představu, co vše by mohl takový komplex obsahovat. Konečná podoba bude předmětem mnoha diskuzí včetně té veřejné.“

Předvolební sliby a koaliční prohlášení

Dle volebního programu ODS před komunálními volbami v roce 2010 měl krytý bazén být v našem městě postaven již v roce 2014… Třináctý bod programového prohlášení koaličních partnerů To pravé Meziříčí, ČSSD a Volba pro město na období 2014–2018 zní: „Připravit studii víceúčelové sportovní haly včetně regeneračního zařízení wellness.“ Jinými slovy během tohoto volebního období mají být zahájeny kroky k realizaci. Dostojí zástupci koaličních stran svého záměru?

Financování výstavby a provozu

Spolek Meziříčská iniciativa chce oslovit soukromé investory a zároveň municipalitu.  Ideálem je vzájemná symbióza soukromého sektoru a samosprávy. Často se hovoří o finanční ztrátovosti krytého bazénu. Když ale město dotuje jiné provozy pro daleko menší skupinu lidí, proč by se nemohlo podílet na financování i tohoto zařízení pro všechny obyvatele? Město nemusí vydělávat, musí jenom umět dobře hospodařit.

Občanská vybavenost je známkou kvality životní úrovně

Argumentace typu „bazén mají v Třebíči, tak jezděte tam“ postrádají logiku. Takhle absurdně bychom mohli argumentovat v případě všech zařízení, ať už sportovních nebo kulturních. Knihovna, muzeum, zimní stadion apod. jsou ztrátová zařízení dotovaná městem. Zrušíme je a budeme jezdit do okolních měst za sportem a kulturou? Dostupnost těchto zařízení občanské vybavenosti je jedním z faktorů, které jsou podmínkou kvalitní životní úrovně každého města.

Komu by toto zařízení sloužilo?

Naprosto všem. Nemá sloužit pouze úzké skupině lidí specializovaných na jakoukoliv oblast, ale naopak celé široké veřejnosti. Podle předsedkyně spolku Libuše Kotoučkové by bazén sloužil veřejnosti od 0 do 100 let. „Mohou ho využívat těhotné ženy, děti z mateřských, základních a středních škol, sportovci, mladá generace přes starší až po ty nejstarší, kteří mají problémy třeba se zády,“ vyjmenovala L. Kotoučková předpokládané využití krytého bazénu. Jiný člen spolku pak přidává další velmi důležitou skupinu lidí i argument, proč by mělo podobné zařízení v našem městě být. „Jde totiž o to, že pro zdravotně handicapované lidi není v Kraji Vysočina žádný bazén či městské lázně se speciální plošinou, která spustí postiženého do vody. A to je velmi důležité,“ upozorňuje mladý muž, který pro tyto účely zmapoval veškerá zařízení dostupná z Velkého Meziříčí zhruba do 50 kilometrů.

Komplex s bazénem pro celý region Velkomeziříčska

Nejenom pro obyvatele Velkého Meziříčí, ale pro celý region Velkomeziříčska (Bítešsko, Křižanovsko, Měřínsko apod.) má být sportovně-relaxační zařízení. Velkomeziříčsko je region, který je vymezen na základě toho, že Velké Meziříčí plní funkci obce s rozšířenou působností - zahrnuje 57 obcí s téměř 40 tisíci obyvateli. Cílem je oslovovat také lidi mimo náš region.

-MI 15-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.