Novou knihu o zdejších letcích RAF koupíte na informačním centru

1Vyšla nová kniha o letcích z Velkomeziříčska a Velkobítešska, kteří bojovali za naši vlast ve druhé světové válce pod praporem britského Královského letectva. Autoři Jiří Rajlich a Karel Černý ji nazvali S Royal Air Force nad Evropou. Koupit ji můžete na Turistickém informačním centru radnice ve Velkém Meziříčí i v městském e-shopu za 299 korun.

Autoři na 144 stranách formátu B5 shromáždili informace o devíti letcích 311. československé bombardovací perutě ve Velké Británii, kteří se buď narodili, žili nebo chodili do školy v tehdejším politickém okrese Velké Meziříčí. Jsou to bývalí studenti velkomeziříčského gymnázia – plk. Leonhard Smrček z Budišova, plk. Karel Novotný z Hrbova, škpt. Jaroslav Doležal z Balin a genmjr. František M. Doležal z Horních Heřmanic. Další jména jsou pplk. Alois Mezník z Kundratic, pplk. František Horký z Hodova, který chodil na měšťanku ve V. Meziříčí, plk. Karel Rybníček z Kozlova, plk. Zdeněk Procházka z Přibyslavic a pplk. Stanislav Rouš z Holubí Zhoře.

Křest knihy proběhl 25. června 2016 v Budišově u příležitosti 75. výročí posledního letu Leonharda Smrčka.

-red-

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.