Meziříčského "kufrování" v parku se zúčastnilo 76 nadšenců

TZ VMKufrování – hledání či bloudění s buzolou a slepou mapou – připravili ve dnech 27.–30. 12. 2016 chaloupečtí organizátoři hned na čtyřech místech kraje. Tradičně se uskutečnilo v Kněžicích, Velkém Meziříčí a na Krátké u Sněžného. Do „kufrovací“ rodiny nově přibylo také Nové Město na Moravě. I díky příjemnému počasí se letos zúčastnilo na 400 návštěvníků.

Každé z kufrování nabídlo rozdílný terén: jednoduchý průběžný les (Kněžice), park (Velké Meziříčí), ulice města (Nové Město na Moravě) či těžší les se skalnatými partiemi (Krátká). Mrazivé, ale povětšinou slunečné počasí bylo pro účastníky dobrým lákadlem. Atraktivní prostředí a modrojasná obloha přilákaly na krátecké kufrování na dvě stovky účastníků – kromě orientačních běžců a veřejnosti to byli místní rekreanti z celé republiky, kteří se přišli protáhnout před silvestrovskou oslavou. Druhou nejvyšší účast zaznamenalo s 84 účastníky sportovně založené Nové Město – mnozí účastníci se dotazovali, zda tu z kufrování vznikne tradice. Jen o něco menší účast (76 účastníků) zaznamenalo Velké Meziříčí. Kufrování se letos zúčastnili i zástupci cizích zemí – Francie, Maďarska a Portugalska.

"Nejedná se o žádný oficiální závod, ale kdo chce, tomu čas rádi změříme. Jde hlavně o to, aby si příchozí zkusili podle zákresu na mapě obejít či oběhnout vyznačenou trasu a dle instrukcí našli ukryté lampiony. Našich kufrování se kromě orientačních běžců účastní také rodiny s dětmi a senioři. Nejmladším letošním účastníkem byl půlroční kojenec, nejstarším pak 76letý Alois Bradáč ze Žďáru nad Sázavou,“ přibližuje letošní statistiku Marie Rajnošková, jedna z organizátorek akce a vedoucí chaloupeckého ekocentra v Krátké.

S realizací akcí nám pomohla Hotelová škola a SOŠ Světlá ve Velkém Meziříčí, Horácké muzeum v Novém Městě na Moravě a Bratrstvo Žďárských vrchů. Kufrování v Novém Městě finančně podpořilo Nové Město na Moravě.

"S letošním kráteckým kufrováním jsme byli velmi spokojeni. Pro účastníky jsme připravili dost náročné tratě, ale terén, kterým vedly – Drátenická skála, kamenice a Samotínské louky – byl v jiskřícím sněhu zaslouženou odměnou pro všechny. Domnívám se, že kouzlo akce umocnila i závěrečná polévka vařená v kotli na dvoře s krojovanou obsluhou," dodává s úsměvem Marie Rajnošková.

Ing. Lenka Šuveríková

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.