Vynesením Morany se lidé v Balinách rozloučili se zimou

DSCN2562Starý lidový obyčej vynášení Morany obnovila skupina nadšenců v Balinách. Akci uspořádali v neděli 2. dubna u Dolního mlýna.

Na sto dvacet lidí se sešlo, aby vhodilo do řeky Balinky Moranu, nebo také Smrt, oblečenou v ženských šatech. Oslavili tak konec zimy a přivítali jaro. „Letos jsme akci uspořádali poprvé a plánujeme v tom pokračovat,“ uvedl Petr Stée z Klubu přátel historie – Dolní mlýn Baliny. Účastníci si krom připomenutí dávného lidového zvyku mohli prohlédnout Dolní mlýn a jeho vybavení. O další program se postarala Andrea Vaňková s dětmi ze Školy umění v Měříně s pásmem básniček a písniček.

„Jsme skupina nadšenců, kteří se podílejí na opravě historického Dolního mlýna, někdy také uváděného jako Doležalův,“ říká Petr Stée za členy čerstvě založeného klubu a dodává: „Chceme, aby mlýn znovu ožil.“ Klub má v plánu na letošní rok další zajímavé akce, například menší hudební festival nebo dobové dožínky.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.