Jan Peňáz v Husově domě vyprávěl o poutnictví. Pozval i k pouti na Velehrad

IMG 2746S povídáním o poutnictví přijel do Husova domu jeden z nejpovolanějších, a to poutník Jan Peňáz, římskokatolický kněz, bývalý velkomeziříčský farář a děkan. Večer s hostem na téma Poutě na Moravě uspořádala Českobratrská církev evangelická v úterý 4. dubna.

„Poutník v sobě nese kus turisty, tuláka, sportovce i přírodovědce, ochranáře, milovníka památek i krajiny. Ale neztrácí ze zřetele cíl, proto nerozmělňuje své putování. Nedává za pravdu těm, kdož říkají, že cesta je cílem sama o sobě,“ řekl Jan Peňáz, s nímž přišly pobesedovat desítky lidí. Ti se od něj dozvěděli mimo jiné i to, co poutníka k jeho cestě motivuje. Na pouť se chodí na znamení pokání, s prosbou za sebe a své blízké a s poděkováním.

Poutník Jan má za sebou dle svého vlastního odhadu dobrých deset tisíc kilometrů poutí. Došel například do Říma i do Cách. Nejčastěji však míří na Velehrad, kam s ním každoročně vyrážejí i mnozí z Velkého Meziříčí a okolí. Učinit tak mohou i letos.

Sedmnáctá pěší pouť na Velehrad (hvězdicová) s poděkováním za vše, co nám svatí bratři Cyril a Metoděj přinesli, a s prosbou, aby u nás i v Evropě jejich dědictví opravdu žilo, se bude konat od pondělí 21. do soboty 26. srpna 2017. Vychází z Netína a pokračuje přes Velké Meziříčí – Křtiny – Vranov n. D. – Znojmo – Žarošice – Rad. Svratka – Vítochov – Vír – Olešnice – Sloup – Brno Bystrc – Olomouc – Ratíškovice – Skalica – Ostrožská Lhota – Uherský Brod – Veselí nad Moravou – Nedachlebice – Velehrad. Je dlouhá 150 km.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.