Raději slivovici nebo hruškovici? Proběhl tradiční košt pálenek

DSCN5939Nejen vítěznou hruškovici Vladimíra Častulíka z Velké Bíteše mohli ochutnat zájemci, kteří vyrazili 8. dubna do hasičské zbrojnice ve Velkém Meziříčí na tradiční košt pálenek.

Návštěvníci sobotního koštu mohli posoudit, zda se jejich vlastní hodnocení chuti a vůně pálenky shoduje s názorem členů komise, která vybírala vítěze týden předtím. Úlohu měla nelehkou, neboť do soutěže se letos sešlo 190 vzorků různých destilátů ve dvanácti kategoriích. „Vzorky destilátů a likérů byly komisi předkládány anonymně. Máte-li jiný názor na jejich pořadí, berte v úvahu, že jde o subjektivní názor každého člena komise. A každý člověk má jinou chuť a jiný názor,“ upozorňovali proto pořadatelé účastníky akce. Ti pak úspěšné soutěžící slavnostně vyhlásili a odměnili.

Lidé mohli ochutnávat krom zmiňované hruškovice samozřejmě různé vzorky slivovice, ale k dispozici byly i meruňkovice, jablkovice, mirabelkovice, blumovice či rynglovice, vínovice, třešňovice a višňovice nebo černý bez. Na koho byla zhruba padesátiprocentní pálenka trochu příliš, mohl sáhnout třeba po třicetiprocentním likéru.

A ke štamprličce patří i hudba. O tu se postaral Akordeon Band vysočina, který na akci rozhodně nehrál poprvé. K příjemně strávenému odpoledni přispěly svými vystoupeními Kosatky či mažoretky z Dózy, karatisté z TJ Sokol přidali ukázku bojového umění.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.