Gymnazistka Veronika Deketová s týmem vybojovala druhé místo v celostátním Turnaji mladých fyziků

image001Studentka 2. ročníku Gymnázia Velké Meziříčí, Veronika Deketová, vybojovala spolu se svým týmem 2. místo v celostátním kole Turnaje mladých fyziků v Chebu.


Turnaj mladých fyziků je unikátní, celosvětová soutěž pětičlenných týmů, ve které se řeší 17 komplexních fyzikálních problémů. Ty jsou zadané velmi obecně a jejich řešení není předem známé. Díky tomu vzniká velká diverzita řešení, kdy každý tým zvolí odlišnou interpretaci zadání a často tedy i jiný přístup k celé problematice.

Na soutěž se týmy připravují během školního roku. Řešení každé úlohy zahrnuje mnohahodinovou přípravu a nesčetné experimenty, což se dá shrnout slovy regulérní vědecká práce. Své výsledky nakonec porovnají v regionálním a celostátním kole, která probíhají formou fyzikálních soubojů. V jedné etapě fyzikálního souboje, trvajícím jednu hodinu, se týmy prezentují ve třech rolích – referent, oponent a recenzent. Postupně se tak v každém kole fyzikálních soubojů vystřídají všechny týmy ve všech rolích a diskutují řešení představené referentem, zahrnující porozumění problematice a pohotovou argumentaci.

Veronika na Turnaji soutěžila za tým TALNET sdružující žáky se zájmem o fyziku, kterým se nepodařilo sestavit tým na škole. Úlohy řešili hlavně na soustředěních, kde kromě provádění experimentů připravovali prezentace svých výsledků a cvičili jednotlivé role. Nedílnou součástí těchto soustředění bylo také cvičení angličtiny, ve které fyzikální souboje probíhají. Tým TALNET ve složení Veronika Deketová (kapitánka), Jaroslav Frühauf, Ngoc Hung Hoang, Jakub Janoušek a Dominika Tanglová, se do celostátního kola TMF probojoval z celkově 15 týmů, které začínaly v domácím kole.

Celostátní kolo Turnaje mladých fyziků trvalo od 5. 4. do 7. 4. na Gymnáziu Cheb a celkově zde proběhlo 12 hodin fyzikálních soubojů, v nichž svá řešení prezentovaly týmy zastupující Gymnázium Opava, Gymnázium Christiana Dopplera, Gymnázium Nad Alejí a tým TALNET. Tým TALNET si ze soutěže odvezl 2. místo. Vítězný tým z Gymnázia Opava bude reprezentovat Českou republiku na mezinárodním kole v Singapuru.

image002

Veronice děkujeme za vzornou reprezentaci Gymnázia Velké Meziříčí a přejeme jí hodně úspěchů nejen při studiu fyziky.


RNDr. Petr Vrána

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.