Den Země v Balinách ukázal, jak neopouštět staré věci pro nové

IMG 3174Plata od vajec, která se nedají již dále recyklovat. Víčka od pet lahví, staré látky, zbytky z kuchyně, to všechno může ještě dál sloužit, když už neplní svůj původní účel. Možnost se o tom přesvědčit a třeba se i inspirovat měli návštěvníci tuto neděli zrekonstruovaného bývalého statku Ekocentra Baliny. Někteří z nich bez ohledu na proměnlivé slunečně-zimní počasí zvolili pěší pětikilometrovou trasu Balinským údolím.

V areálu čekalo na návštěvníky několik zastavení. Pod střechou si vyzkoušeli vyrobit bytové dekorace z plastových lahví i hliníkových obalů od svíček, na šaty květiny ze starých látek. Děti si zahrály piškvorky víčky od pet lahví. Ochutnaly med z místní produkce a pozorovaly život včel v proskleném úlu. Na vlastní kůži si ověřovaly, jak je těžké šlapáním vyrobit větší množství elektřiny. K vidění bylo pletení košíků i vyřezávání ze dřeva. Akci doprovázela výstava recyklovaných oděvů z plstěných látek, čajových pytlíků a umělé hmoty.

V zahradně terapeutickém areálu ekocentra pak byla připravena netradiční forma hry Člověče nezlob se. Políčka ležela v trávě a figurky tvořily naplněné pet láhve. Děti ocenily možnost odkrýt substrát a prohlédnout si žížaly v domácím vermikompostéru. Z něj lze odebrat hnojivo již po dvou, třech měsících a vyrobit se dá i z použitých kbelíků od barvy nebo umělohmotných, stohovatelných krabic. Závěrečné opékání špekáčků a hadů zahřálo žaludek i ruce.

Jitka Kočí

 

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.