Berta Mašková se s vírou v Boha dožila stovky

IMG 3861„Celý život jsem se modlila růženec k Panně Marii,“ říká se samozřejmostí a smířením Berta Mašková. Vysvětluje si tak trojciferné číslo svého věku. V sobotu 20. května 2017 se totiž dožila stovky. Je letos již druhou obyvatelkou Velkého Meziříčí, která oslavila takové výjimečné životní jubileum. I ona je neobyčejně vitální, jen hůř slyší.

Narozeniny slavila s rodinou ve velkomeziříčském domově pro seniory, kde od letošního jara žije. S gratulací a dary za ní přišli i místostarosta Josef Komínek za město, ředitel domova pro seniory Vítězslav Schrek či zástupce České správy sociálního zabezpečení.

Berta Mašková pochází z Radešínské Svratky, kde zapustila silné kořeny. S manželem, který jí zemřel v roce 1993, měla čtyři děti. Dva syny a dvě dcery. Má od nich osm vnoučat a patnáct pravnoučat. Ještě před pár lety ve svém svrateckém domku se zahrádkou sama hospodařila a i dnes by se do něj nejraději vrátila. Ale nejde to. A tak hodně vzpomíná. „Milovala jsem dobytek a zemědělství,“ říká. Však taky celý život v kravíně a v zemědělství pracovala, ještě i v sedmdesáti chodila pomáhat do družstva. Vyrostla v tom. V mládí sloužila u sedláka, pak měli svoje vlastní hospodářství. „Než nám je komunisti sebrali. Pak jsme neměli nic,“ dodává. Hospodařila tedy alespoň na své zahrádce. „Všecko jsem si vypěstovala sama, brambory, saláty – sázela jsem „květ máje“, ten má velké hlávky a nejde vůbec do květu,“ popisuje a dodává: „Dneska se mladým nic takového dělat nechce, radši si všechno koupí, ale to je… po čem nic.“

„Maminka byla vždycky moc šikovná na práci. Zvládla víc jak leckteří chlapi,“ říká její dcera z Velkého Meziříčí. Teď, když už paní Mašková pracovat nemůže, chodí v domově alespoň cvičit, do terapeutických dílen něco vyrábět, na procházky. A hodně čte. „Nejraději mám knížky od Vlasty Javořické,“ říká s tím, že televizi tolik nemusí. Ale zprávy sledovala. „Říkala jsem jim, ať toho Zemana nevolí, ale oni mě neposlechli a teď nám tady vládne,“ mračí se a kroutí hlavou nad současným politickým děním. Ale jinak se usmívá. Však sama říká, že bývala hodně veselá a ráda tancovala.

Martina Strnadová

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.