Heřmanov slaví vítězství v soutěži Vesnice roku Kraje Vysočina

hermanovLetošní titul Vesnice Kraje Vysočina získala obec Heřmanov na Žďársku. Rozhodla o tom desetičlenná odborná komise zastřešující krajské kolo soutěže Vesnice roku.
Obec při své obsáhlé prezentaci prokázala jasnou koncepci svého rozvoje, zejména kvalitní práci s mládeží, příkladnou péči o zeleň a životní prostředí a vysoký stupeň občanské soudržnosti včetně propagace svých rodáků. Obec také dobře spolupracuje s místním zemědělským subjektem. Občané obce rovněž udržují lidové tradice prostřednictvím mnoha spolků i jednotlivců ze svých řad. Obec vzorně pečuje o své občany s cílem udržení vysokého standardu občanské vybavenosti a vzájemné soudržnosti obce.
 

Do letošního ročníku soutěže o nejlepší obec Kraje Vysočina se přihlásilo 14 obcí. Jejich hodnocení probíhalo od pondělí 29. května, kdy komise zahájila svou činnost v obci Bory. Poslední posuzovanou obcí byl pak Sobíňov, a to ve středu 31. května. Při své práci urazila komise po kraji bezmála 500 km. Pro komisi musely mít soutěžící obce připraveny zejména své koncepční dokumenty, komisi také zajímal společenský život v obci, aktivity jejích občanů, úroveň podnikání, péče o stavební fond a obraz vesnice, občanská vybavenost, inženýrské sítě a úspory energií, péče o veřejná prostranství, přírodní prvky a zeleň v obci, péče o krajinu, připravované záměry a informační technologie v obci.

Slavnostní předání všech ocenění za přítomnosti hejtmana Kraje Vysočina Jiřího Běhounka proběhne v Heřmanově ve čtvrtek 3. srpna. Mezi nejúspěšnější obce Kraj Vysočina rozdělí na oceněních celkem 425 tisíc korun. „Cílem soutěže je především snaha povzbudit obyvatele venkova k aktivní účasti na rozvoji svého domova, ukázat rozmanitost a pestrost uskutečňování programů obnovy vesnic a dále upozornit širokou veřejnost na celospolečenský význam venkova,“ uvedl Pavel Pacal, náměstek hejtmana Kraje Vysočina pro oblast regionálního rozvoje a územního plánování.

Výsledky soutěže Vesnice roku 2017:

Zlatá stuha – krajský vítěz

Obec: Heřmanov, okres: Žďár nad Sázavou                                    

Modrá stuha – za společenský život

Obec: Třeštice, okres: Jihlava                       

Bílá stuha – za činnost mládeže

Obec: Dolní Město, okres: Havlíčkův Brod

Zelená stuha – za péči o zeleň a životní prostředí

Obec: Sobíňov, okres: Havlíčkův Brod

Cena naděje pro živý venkov – za místní spolkový život a občanskou společnost v obcích

Obec: Kaliště, okres: Pelhřimov

Zlatá cihla v Programu obnovy venkova za příkladné stavby na venkově, realizované v duchu Programu obnovy venkova

Městys: Okříšky, okres: Třebíč

Diplom za moderní knihovnické a informační služby

Městys: Okříšky, okres: Třebíč

Diplom za propojení generací

Obec: Věžnice, okres: Havlíčkův Brod

Diplom za příkladnou péči o kulturní památky v obci

Obec: Šebkovice, okres: Třebíč

Diplom za obnovení lidových tradic

Obec: Jiřice, okres: Pelhřimov

Diplom za uchování povědomí o historii obce

Obec: Vepříkov, okres: Havlíčkův Brod

Luděk Hrůza,

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.