Tomáš Rapušák: Nač ta hysterie?

Mikulášek vizualizace_vm_kostelNa mimořádném zastupitelstvu proběhla diskuze o podobě Náměstí s vítězem architektonické soutěže panem architektem Mikuláškem a jeho dvěma kolegy, studenty architektury. Námi zvolené zastupitelstvo se hlasováním (tedy demokraticky) usneslo, že tento návrh odmítá.

Nejzásadnějším důvodem je řešení dopravy. Protože vítěz architektonické soutěže nedokázal zastupitele přesvědčit, tak návrh neodsouhlasili. Tečka. Proč více dmýchat emoce a vášně?

Nyní má nastat jednání s autory návrhu, který obsadil druhé místo. Opět je vše demokratické a v souladu s podmínkami architektonické soutěže. A když neprojde návrh číslo dvě, tak máme ještě návrh číslo tři. Teprve pokud neprojde tento návrh, tak bychom se měli zamýšlet nad referendem občanů. Ale ne nad referendem nad jedním návrhem, ale nad třemi návrhy, ať je možné z čeho si vybrat.

Pořád nebyly vyčerpány všechny možnosti řešení a jednání, tak proč budeme populisticky vytahovat referendum? Proč se rozpoutává hysterická kampaň, že tady máme „nehodné“ zastupitele, kteří jen politikaří a odmítají jediný nejlepší návrh podoby náměstí, který existuje?
Na zastupitelstvu zazněl velmi rozumný názor pana místostarosty, že by budoucí podoba Náměstí měla mít výraznou podporu zastupitelstva, třeba dvoutřetinovou. A proto je potřeba tu podobu hledat a přesvědčit většinu lidí o správnosti vybraného návrhu.

Takže pojďme pracovat a ne si stěžovat, pojďme komunikovat a ne se osočovat. Protože tady máme demokracii a ne nějakou totalitu. Připadá mi totiž, že k té totalitě už chybí jediné. Nesouhlasící zastupitele okamžitě zavřít, aby nemohli své negativní myšlenky šířit dále. Ale všeobecného konsenzu se nedosáhne napadáním zastupitelů v tisku, urážkami na sociálních sítích, či vytvářením nátlaku od cizích architektů. Všeobecného konsenzu se dosáhne jednáním u společného stolu a vyjasněním si otázek pro a proti.

Objeví se u nás ve Velkém Meziříčí opravdový politik, který takovéto jednání vyvolá, nebo se tady budou pořád jenom urážet ti, co nemají ten „správný názor“?

Tomáš Rapušák

Reklama

Týdeník Velkomeziříčsko

Chcete mít každý týden přehled o tom, co se děje ve Vašem okolí? Přihlaste se k odběru elektronického týdeníku Velkomeziříčsko a my Vám jej každou středu zašleme e-mailem.

Registrací souhlasím se zpracováním osobních údajů.